Robusta kafa (Coffea robusta) – Sve što treba da znate u 2023.

Robusta kafa je druga najpopularnija kafa na svetu. Ako ste strastveni ljubitelj kafe onda ima smisla da saznate sve što smo pripremili za Vas.

S obzirom na to da postoje preko 100 vrsta kafe, robusti je pošlo za rukom da postane druga najpopularnija kafa na tržistu u svetu.

Dakle, hajde da pogledamo kako je uspela da postigne takav uspeh.

Pregled sadržaja:

Šta je Robusta kafa (Coffea robusta)?  

Robusta kafa (bilo da je u zrnu, kuvana u šoljic ili sama biljka) odnosi se na kafu koja potiče od biljne vrste Coffea canephora. 

Coffea canephora je jedna od dve osnovne vrste biljaka kafe koje se uzgajaju širom sveta. Druga je Coffea arabica iliti kafa Arabika od kojih su Coffea canephora, zajedno sa Coffea eugenioides zapravo roditelji.

Iako je Arabika dominirala u globalnoj proizvodnji kafe u odnosu na Robustu u odnosu 80/20, prema istraživanju neprofitne ortganizacije “World Coffee Research” u današnje vreme Robusta čini 40% kafe koja se uzgaja širom svet. To nije slučajnost, glavni razlog leži u sadržaju kofeina koji je duplo veći u odnsosu na Arabiku.

Odakle potiče Robusta?

Robusta potiče iz Afrike, gde je prvi put otkrivena 1800. Godine u podsaharskoj regiji, u zapadnim i centralim delovima zemalja poput Demokratske Republike Kongo i Ugande. 

U današnje vreme još uvek raste na tim prostorima ali se uzgaja i u Aziji (uključujući Indiju i Indoneziju ali i sa visokom proizvodnjom u Vijetnamu). Brazil, takođe, proizvodi velike količine Robusta kafe. 

Iako se često smatra da je robusta “lošijeg” kvaliteta u odnosu na arabiku, znatno je lakša za uzgajanje i često je tolerantnija na sušu i bolesti.

Obično se koristi u instant kafi, i kao mešavina espresa. 

Sorte (Vrste) Robusta kafe 

Glavne sorte C. canephora, koje kolokvijalno nazivamo Robusta, su Erecta i Nganda, koje karakteriše visok i širok žbun.

Usled širenja Arabike, došlo je do spontanog ukrštanja Arabike i Robuste što je dovelo do pojave timorskog hibrida u prvoj polovini 20. veka.

Neke od današnjih sorti kafe se još uvek smatraju Arabikom, kao što su Catimor i Sarchimor, sadrže genetski materijal Robusta kafe koji omogućava biljkama da budu otpornije na bolesti. 

Sa pretnjom od pojave bolesti listova i ostalih probema usled klimatskih promena, biće važno nastaviti istraživanje na hibridima poput ovih kako si se osiguralo da proizvodnja kafe može da preživi.

Kakav ukus ima Robusta kafa?

Robusta je kafa zemljanog ukusa i često se opisuje i kao ukus poput spaljene gume i kikirikija.

Ne zvuči privlačno, zar ne? Ali ovi ukusi nisu uvek prisutni, a i ako jesu, ne moraju uvek biti neprijatni.

Ukus u mnogome zavisi od samog kvaliteta zrna i na koji način se peče. Zrna Robuste sadrže više kofeina i manje šećera u odnosu na Arabiku, i zbog toga je ukus jači i oštriji od arabike. Najjača kafa na svetu je od vrste Robusta.

Da li je Robusta pravi izbor za Vas?

Verovatno se u ovom trenutku pitate da li je Robusta pravi izbor s obzirom na već opisano? Kaže se da visokokvalitetna Robusta dodaje dubinu ukusa mešavini arabike i Robuste i lepu kremu mešavinama espresa. 

U Italiji zemlji espresa, visokokvalitetna Robusta je veoma poželjna s obzirom na njene karakteristike kreme i ukusa koju dodaje espresu. Dakle, sigurno će Vam se dopasti ako volite zemljanje note ukusa ili ako tražite lepu gustu kremu na svom espresu.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar