Kako odabrati najbolju espresso kafu u 2024. Kompletan vodič

Da li znate da se u svetu godišnje popije oko 500 milijardi šoljica kafe, a da oko 14 miliona budu espreso kafe? Možda ovaj podatak najbolje osvetljava činjenicu da je espreso postao jedan od najpopularnijih napitaka na svetu.

S tim u vezi, odlučili smo da napravimo kompletan vodič za espreso kafu u kom možete pronaći: šta je espreso kafa, kada se započelo ispijanje prvih šoljica, kako napraviti savršen espreso, šta se dešava sa Vašim telom ako svakodnevno konzumirate espreso, koji su benefit i koji je preporučen dnevni unos espresa.


Sve ovo, i još mnogo toga, pronaći ćete u narednim redovima…

Izvor: Freepik.com

Pregled sadržaja:

Šta je espreso kafa?

Odličan espreso možete pronaći na mnogo mesta u svetu, ali ne možete baš svuda pronaći tačne informacije o tome šta je zapravo espreso kafa.


Naime, espreso kafu koju koriste vrhunski baristi zapravo je mešavina dve glavne sorte kafe – Arabike i Robuste.


Zašto su glavne sorte?
Upravo zbog toga što Arabika zahvata oko 60% procenata ukupne svetske proizvodnje kafe, dok Robusta nešto manje od 40%.
Baš ove dve sorte su dva osnovna sastojka svake espreso kafe, ali i drugih mešavina koje se mogu koristiti za filter, instant i domaću kafu.


Pa ipak, po čemu se razlikuju u odnosu na mešavine za druge kafene napitke?
Osnovna razlika je što u blendu (mešavini) za espreso Arabika učestvuje u procentu od 80%, dok Robusta zahvata procenat od 20%. I samo u kombinaciji, ove dve sorte daju kafi idealnu punoću, jačinu, ukus i miris.


Arabika je najstarija sorta kafe, pravilnog oblika zrna, i raste kao bobičast plod u kojem se nalaze dve iste polutke (2 zrna). Robusta, pak, ima nepravilnije zrno, mnogo je otpornija od Arabike, ali je i gorča i oporijeg ukusa.


Razlika nije samo u tome, već i u činjenici da je u Robusti skoro duplo veća količina kofeina u odnosu na Arabiku. Zbog toga je i jača i gorča, dok Arabika ima blažu notu i manju kiselost. Zbog svoje blagosti, Arabika se zato i naziva Premium kafom.


Možemo slobodno reći da tajna vrhunskog espresa započinje već mešavinom ove dve sorte.
Kakav karakter će imati jedna šoljica espresa zavisi od mešavine varijanata i kategorija ukusa koje zrna određene sorte mogu ponuditi. Kod mešanja kafa zarad espresa, veliki faktor je stvaranje ravnoteže ukusa, naročito jer se espreso razblažuje sa vodom i/ili mlekom.


Treba imati na umu i da različita podneblja na kojima kafa raste, donose u nekoj meri više jednih ili drugih nota u ukusima. Tako jedna od klasičnih kombinacija espreso mešavine jeste kafa iz Brazila i Kolumbije. Brazil donosi note čokolade i možda malo orašastih plodova, dok kolumbijska dodaje slatkoću i nagoveštaj kiselosti. (Ove zemlje su i najveći proizvođači kafe, i osim što su njihove mešavine jako česte i dostupne, nisu ni skupe!)

Na kraju, ako su zrna kafe kvalitetna, čak i ako nema dodataka u vidu mleka ili vode, mešavina može pružiti ukusne note čokolade, orašastih plodova ili bobičastog voća.

Suština i jeste u tome – prava eksplozija ukusa na osnovu vrhunske espreso mešavine!

Tragom istorije – prve šoljice espressa…

Priča o espreso kafi započinje u Italiji, polovinom 19. veka. Luiđi Becera je prvi patentirao svoj espreso aparat 1884. godine u Milanu. Kao vlasnik, tada male fabrike za proizvodnju kafe, došao je na ideju da na inovativan način omogući brzu i efikasnu pripremu kafe pod pritiskom, čim je postavio osnovu za pravljenje espresa.


Tako je započela kultura espresa, koja je već početkom 20. veka postala šire rasprostranjena. U Milanu se tako već 1901. godine otvara Antico Caffe Greco, mesto na kom se mogao ispijati autentični italijanski espreso. Zatim su usledili gradovi širom Italije, a Milano i Torino su postali epicentri espreso kulture.
Kako je vreme odmicalo, Desiderio Pavoni odlučuje da kupi Becerine patente i da uvede inovativna rešenja koja će davati savršeniji napitak od prvobitnog. Pavoni je bio prvi koji je proizvodio espreso aparate za komercijalnu upotrebu.


Godine 1938. Achille Gaggia patentirao je prvi aparat za espreso koji je koristio dodatnu polugu, te je bilo moguće dostići idealnih 8 do Bara pritiska. Pavoni je zatim 1948. godine dizajnirao prvi poluautomatski aparat za espreso koji je omogućio doslednu ekstrakciju kafe.


Nakon ovih otkrića, espreso kafa počinje da prelazi granice Italije i u drugoj polovini 20. veka njena ekspanzija zahvata Evropu, Ameriku i generalno ceo svet. Počinju da se otvaraju prva mesta u svetu gde se može popiti pravi espreso, a uporedo sa tim, počinje i igranje sa espreso napitkom, pa počinje njegovo mešanje sa mlekom, mlečnom penom, alkoholom, čokoladom itd.


Espreso kafa i kultura ispijanja espresa na taj način postaju simbol urbanog načina života, a priprema postaje prava umetnost, iz koje se razvija Latte Art, tehnika stvaranja maih umetničkih dela od mleka po površini napitka.

Izvor: Freepik.com

Da li se kafa prvo meša ili peče?

Kako bi se dobila savršena mešavina espreso kafe, potrebno je prvo ispeći kafu, pa je tek onda izmešati. Ovaj proces se zove post-miksanje, a cilj je izvlačenje najboljih osobina iz svake sorte kafe.

Prilikom mešanja, pravljenja blenda, trebalo bi ići u pravcu poboljšavanja slatkoće i tela kafe. Uporedo sa tim, važno je na drugoj strani smanjivati kiselost i minimizirati prženje.

Što se tiče kasnije rastvorljivosti, prilikom ekstrakcije, ona je jednaka kod svake sorte, te se one ekstrahuju istom brzinom i zajedno “rade” u šoljici.

Postoje i proizvođači koji prave mešavinu kafe pre prženja, pa prže obe sorte zajedno. Iako ovo olakšava proizvodnju, kafa u Vašoj šoljici neće biti istog kvaliteta.

Želite savršenu šoljicu espresa? – Obratite pažnju na ove 4 stvari!

Kao što smo već naveli, espreso kafa je mešavina Arabike i Robuste.


Ovakva mešavina (blend) prvo se meša, a zatim peče dok ne potamni i ne pusti masnoću.
Zrna se zatim melju veoma fino, poput šećera prahu. Što je kafa finije mlevena, to sporije izlazi espreso i dok traje pritisak na sloj kafe, više će se sastojaka iz kafe izdvojiti.


Generalno, za najbolje pripremljen espreso bi trebalo izdvojiti do 25 sekundi po šoljici.

Treba imati u vidu da se obraća posebna pažnja na mlevenje, jer ono kasnije utiče na vreme izvlačenja espresa.


Osnovne karakteristike koje odličan espreso treba da ima jesu: čvrsta krema, pun ukus i telo, prepoznatljiva aroma i aftertaste (ukus koji dolazi nakon probanja espresa).


Ako govorimo svetom čula, potrebno je da ima vizuelno jasnu strukturu (čvrsta krema i tečni deo napitka), da zadovoljava čulo mirisa (ima prepoznatljivu aromu), da pruža ugođaj čulu ukusa (ima pun ukus i telo) i da ostane određen ukus nakon probanja (aftertaste).

Krema

Idealna krema savršenog espresa je malo tamnije lešnik boje sa svetlijim nijansama. Ona treba da bude čvrsta, ali tankog sloja (oko 3-4 mm), vrlo fine teksture.


Kafa ispod kreme ne bi trebalo da se vidi, a pena ne bi trebalo da se rasturi ni prilikom mešanja kašičicom.
Pena na površini espresa nastaje, zapravo, usled mešanja ugljen dioksida (CO2) sa uljima kojih ima dosta u kafi, a za vrhunsku penu, zadužena je Robusta, jer je ona masnija od Arabike. Sama krema ne sme da bude sa velikim balončićima, previše svetla ili pretamna, niti da brzo nestane.

Ukoliko Vam se pak desi da je uređaj izbacio espreso koji nema kremu ili ima izrazito tanku i providnu, proverite da li je u pitanju kafa koja nije sveža, da li ste ispoštovali sve parametre za pravljenje espresa, proverite stanje uređaja i mlina, preispitajte doziranje, ali proverite i da li je uređaj čist.

Na kraju, priču o kremi treba završiti činjenicom da ona sadrži veoma isparljive, aromatične sastojke i predstavlja srce italijanskog espresa i predstavlja 10% količine cele kafe u šoljici!

Aroma

Kada govorimo o aromi, trebalo bi da savršena aroma bude intenzivna, puna i proširena.
Sorte poput Arabike i Robuste donose čokoladne, cvetne i voćne note, a osim njih i mirise pržene kafe koji se mogu zadržati i neki trenutak nakon gutanja.


Arome koje pruža kvalitetna espreso kafa mogu se zadržati i duže, čak i do nekoliko minuta nakon konzumiranja.


Svakako, sinonimi za savršenu aromu jesu elegantnost, senzualnost, čistota i prefinjenost.

Ukus i telo espresa

Ukus espreso kafe zasniva se na 4 osnovna elementa:

 • gorčine,
 • kiselosti,
 • slatkoće i
 • slanosti.

Ukusi su obično dobro izmešani, a najintenzivniji je osećaj gorčine, koji treba da bude bistar i čist.


Odlična espreso kafa je ona koja pri isprobavanju ima nizak stepen kiselosti. Štaviše, odlične espreso kafe imaju savršeno izbalansiranu kiselost i gorčinu, bez prevlasti jedne nad drugom, sa više ili manje oštrine u gorčini.


Posebnu pažnju obratite na oporost, koje ne sme biti, a idealno je da u šoljici kvalitetnog espresa bude u proseku između 60 i 90 ml kofeina.


Kada se govori o telu espresa, vrhunski napitak mora biti punog, mekog, čvrstog i baršunastog tela.
Telo napitka je stvar gustine, a proizilazi iz koncentracije rastvorenih supstanci i ulja koje kafa sadrži Zato se gustina, masnoća i viskoznost kafe mogu razlikovati i meriti odvojeno od intenziteta njenih ukusa i aroma.

After Taste (ukus nakon konzumiranja)

Kafa dobija svoj pun izražaj tek bogatim aftertaste-om!
Zapravo, “ukus posle” treba da bude pun, mirisan, sladak i živopisan. After taste i jeste deo rituala ispijanja espresa koji nosi najviše uživanja, a kvalitetna espreso kafa može Vam pružiti čitav niz nota koje ćete osetiti i prepoznati nakon konzumiranja.


Što je kafa boljeg kvaliteta, ukus u ustima će biti dugotrajniji i konzistentniji.
I ne samo to, nego ćete uživati u čitavom spektru začinski, čokoladnih, cvetnih i voćnih nijansi.

Izvor: Freepik.com

Tajne savršenog espresa kojima se koriste vrhunski baristi!

Jasno je da je put do odličnog espresa složen, ali svaki iskusan barista zna da on počinje odabirom blenda, tj. zrna kafe koju će koristiti. Već smo naveli da osnovu espreso kafe čini sorta Arabika, a da Robusta služi za balansiranje ukusa i arome. Arabika je najkvalitetnija ukoliko dolazi sa brazilskih i centralnoameričkih područja, dok Robustu uzgajaju najbolje azijske plantaže.

Ipak, sama mešavina kafe nije dovoljna!

Iskusni baristi znaju koliko je važno da čovek ostavi svoj kreativni pečat u šoljici. Za to je važno da budete dovoljno kvalifikovani i da imate vrhunski izrađene aparate koji mogu brzo i lako uraditi sjajan posao za Vas. Ovo se odnosi pre svega na mlin koji će fino usitniti Vašu espreso kafu, što će kasnije dovesti do kompaktnijeg sloja kafe koji će doći u dodir sa vodom. Ovo će omogućiti bolje izdvajanje sastojaka iz kafe, odnosno bogatiji espreso napitak.

Osim toga, nipošto ne zaboravite na sledeće parametre:

 • doza mlevene kafe koju sipate u portafilter treba da bude 7 gr, a u zavisnosti da li želite puniji ili slabiji ukus, može varirati +/- 0.5 gr;
 • temperatura vode na izlazu iz grupe treba da bude 90C stepeni sa mogućim variranjem od +/- 2 C stepena;
 • pritisak vodene pumpe treba da bude na idealnih 9 bara, jer sve preko toga može doprineti preprženom ukusu espresa;
 • vreme kuvanja bi trebalo da obuhvata 5 sekundi predinfuzije + 25 sekundi izvlačenja espresa. Predinfuzija se odnosi na propuštanje vode kroz portafilter napunjen kafom, kako bi se kafa dodatno slegla i postala kompaktnijeg i zbijenijeg sloja.
 • temperatura kafe u šoljici treba da bude idealnih 67C stepeni, sa mogućnošću varijacije +/- 3C stepena.

Ukoliko obratite pažnju na ispunjavanje ovih parametara, sigurni smo da ćete, poput profesionalnog bariste, pripremiti vrhunski espreso za sebe i drage osobe!


Osim svih navedenih parametara, potrebno je obratiti pažnju na naredne stavke:

Mlevenje kafe

Pravilno mlevenje kafe igra suštinsku ulogu u izvlačenju odličnog espresa!


Bitno je pronaći pravu tehniku i odgovarajući stepen mlevenja kako bi izvučeni espreso imao odlične karakteristike.

Grubo mlevenje kafe

Grubo mlevenje kao posledicu ima veće čestice kafe i obično se koristi za metode pripreme poput prelivanja ili francuskog pritiska. Ovaj tip mlevenja nije preporučljiv za klasičan espreso, jer je za ekstrakciju potrebno fino mlevenje.

Srednje mlevenje kafe

Srednje mlevenje se često koristi tokom metode pripreme kao što je AuroPress. Za izvlačenje klasičnog espresa na običnim kućnim aparatima ovo je i dalje nedovoljno samlevena kafa, a rezultat će biti nedovoljno ekstrahovana kafa, vodenast espreso bez bogate kreme.

Fino mlevenje kafe

Fino mlevenje je od presudnog značaja. Ovako mlevena kafa bi trebalo biti slična šećeru u prahu ili sitnoj soli. Ovaj tip mlevenja će omogućiti vodi da brzo prolazi kroz kafu, što će rezultirati punom telu espresa i bogatom kremom na vrhu. Ona će, takođe, izvući i bogatu aromu i obezbediti karakterističnu i intenzivnu jačinu.

Uniformno mlevenje kafe


Uniformno mlevenje će omogućiti da kafa bude konzistentno, ujednačeno samlevena. Ako nije ujednačeno samlevena, doći će do neujednačene ekstrakcije, te će ukus espresa biti potpuno nehomogen. Stoga je potrebno da odaberete visokokvalitetan mlin za kafu koji može obezbediti uniformno mlevenje.

Ručno mlevenje daje veću kontrolu nad mlevenjem kafe i omogućava preciznije podešavanje veličine mlevenih čestica, pružajući dobru konzistenciju.

Električno mlevenje kafe


Električno mlevenje, pak, pruža bržu i praktičniju opciju za mlevenje kafe, posebno kada pripremate veći broj espresa.

Previše vs. premalo ekstrahovan espreso

Takođe, važno je da proces ekstrakcije ne traje ni predugo ni prekratko, kako bi i šolja bila uravnotežena.

Ukoliko ekstrakcija traje prekratko, espreso neće imati kremu, ni punoću, bogat ukus, a ukoliko traje predugo, espreso će imati ukus prepržene kafe i jako tamnu kremu.


Drugim rečima, opet se vraćamo na prvobitnu stavku, a to je mlevenje. Ako računamo da se espreso može dobiti za 25 sekundi, moramo obratiti pažnju koliko fino meljemo kafu. Espreso kafa koja se melje finom granulometrijom, ima veću kontaktnu površinu između vode i kafe, u odnosu na onu koja je krupnije mlevena, gde će ekstrakcija biti lošije izvedena, navode na sajtu specialcoffeeitaly.com.

Kod automatizovanih espreso uređaja, ukoliko ekstrakcija traje manje od 20 sekundi, znači da je kafa previše grubo samlevena i espreso izlazi prebrzo, jer voda prolazi kroz kafu većom brzinom. Takođe, espreso će imati izrazito svetlu penu (kremu), niti će ukusi biti dovoljno izvučeni.


Ostale osobine nedovoljno ekstrahovanog espresa biće hladan napitak, jake kiselosti, slabe arome i tela, sa vodenastom konzistencijom i puno mehurića.


Ukoliko, pak, vreme ekstrakcije bude duže od 30 sekundi, to znači da je mlevenje bilo suviše fino, te je dalo previše ekstrakcije sa oštrom i neprijatnom gorčinom, koja je praćena tamnom kremom i beličastim mehurićima.


Osim toga, prepoznaćete ga po tamnoj kremi, biće prevruć, jake gorčine, snažnog tela, neuravnoteženog ukusa i aroma.


Ostali mogući slučajevi u kojima Vaš espreso neće ispasti vrhunskog kvaliteta, jesu slučajevi kada koristite užeglu espreso kafu, nepravilno postavite šoljicu, ukoliko Vam portafilter nije dovoljno dobar ili je oštećen, pa Vam se u šoljici pojavi soc, odnosno talog itd.

Izvor: Specialcoffeeitaly.com

Odabir šoljice za espreso

Osim pedantne pripreme espresa, važno je umeti da adekvatno odaberete šoljicu za espreso.
Savršen italijanski espreso se servira obično u kvalitetnoj šolji koja je prethodno zagrejana na 35- 40C stepeni, a koja ima maksimalan kapacitet od 70 ml.


Trebalo bi da bude zasenčeno- konusnog oblika koji će održati kompaktnu i dugotrajnu penu (kremu), omogućavajući bolji način iznošenja aroma iz šoljice i tokom ispijanja.

Vrste espresso kafe

Zaljubljenici u espreso kafu najbolje znaju koliko je igranje sa espreso kafom popularno i koliko mogućnosti pruža!


Espreso je jedan od najpoznatijih kafenih napitaka, koji je, započevši svoje putovanje u Italiji, dospeo do svakog dela sveta. Možda zahvalnost tome duguje i mogućnost da se espreso lako može nadograditi raznim dodacima poput vode, toplog i hladnog mleka, mlečne pene, čokoladom, kakao prahom, ali i likerima od čokolade, irskim viskijem i kockama leda!


Profesionalni baristi dobro znaju koliko espreso daje mogućnosti, a ukoliko ste i Vi zaljubljenik u isti, dobro će Vam doći priručnik o svim vrstama espresa koji smo pripremili…

Izvor: Freepik.com

Espresso – ristretto, lungo ili samo espreso?

Svaki pravi Italijan, ali i zaljubljenik u espreso, poznaje razliku između ristretta i lunga. Zapravo, oznake ristretto i lungo i označavaju dužinu espresa.


Tako će Vas u šoljici standardnog espresa sačekati oko 60 ml napitka, dok će ristretto pružiti 30 ml (¼ šoljice), a lungo čak 90 ml, odnosno punu šoljicu.


Na našem podneblju, najčešće ćete čuti oznake kratki i dugi espreso, gde se kratki odnosi na standardni (60 ml), a dugi na lungo (90 ml).


Dobra stvar je u tome što zaista niko ne mora biti ograničen na ove dužine, pa tako možete izvući espreso po svojoj meri i želji.


Kod manuelnih espreso uređaja dobijate više prostora za igranje, ali ni automatski uređaji nisu ograničeni u tom smislu. Naime, kod automatskih možete prilagoditi dužinu svog espresa po svom ukusu tako što ćete držati pritisnuto dugme za kafu i pustiti ga kada dostigne željenu dužinu. Određeni modeli će i zapamtiti ovaj proces i sačuvati ga u memoriji, pa ćete prilikom pravljenja narednih espresa, moći da se koristite istom dužinom.

Kapućino

Kapućino je, opet, druga verzija espresa sa mnogo više mleka. Zapravo, kapućino čini ⅓ espresa, ⅓ toplog mleka i ⅓ mlečne pene. Iskusni baristi umeju da naprave više vrsta pene (gustu, srednje gustu i manje gustu).

Prvo se u vrelu šoljicu izvuče espreso, zatim se iz suda sa mlekom blago pomeri pena i ulije manja količina toplog mleka. Sledeći korak je postepeno otpušanje najgušće mlečne pene, koja treba da bude baza ostatku pene.


Sledi sipanje gornjeg sloja pene koja ima krupnije balončiće i koja se može oblikovati po želji i koja se često ukrasi kakao prahom, cimetom ili narendanom čokoladom.


Kako kapućino ima najsloženiju strukturu mlečne pene od svih drugih, potrebno je koristiti što masnije mleko, jer će i pena biti gušća.

Caffe Americano

Caffe Americano – nosi jednostavnost kultura sa Američkog kontinenta. Doza jednog espresa pomešana sa vrelom vodom, standardni je napitak većine ljudi u zapadnom svetu. Ritual ispijanja je takav da se obično pije ujutru, uz doručak, te je potrebno da napitak bude lagan i ne previše gorak. Otud i razblaživanje sa vodom, koje često može učiniti napitak prozirnijim od klasičnog espresa.


Kvalitetan espreso amerikano ćete prepoznati po njegovoj tamnoj strukturi i biće bez pene.

Caffe Latte

Priprema započinje od jednog šota espresa, a ključ je u tretiranju i zagrevanju mleka. Dodaje se vruće mleko koje je zagrejano na pari. Pravi se gust krem od mleka, koji se pažljivo sipa preko espresa u razmer i 3:1 – mleko:kafa. Služi se u širokim velikim šoljama. Sinonim za ovu poslasticu od kafe je kapućino bez čokolade.

Espresso Macchiato

Espresso Macchiato, najpopularniji napitak od kafe na našim prostorima, priprema se tako što se na jedan šot espresa doda kašika pene od vrućeg mleka. Služi se u malim šoljicama za espreso kafu.

Caffe Latte Macchiato

Ova varijanta Caffe Latte se služi isključivo u visokim čašama kako bi se lako moglo sagledati telo napitka. Prvo se sipa mleko, a zatim lagano espreso preko. Bez mešanja, dobija se vizuelni utisak da kafa “lebdi” u čaši. Upravo zbog toga se i služi u visokoj, providnoj čaši da bi se moglo sagledati struktura napitka. Odnos mleka i kafe je 4:1, a neposredno pre konzumiranja je potrebno promešati napitak.

Caffe Mocha

Ako ste ljubitelji čokolade i kafe, onda je Mocha pravo rešenje za Vas!
Početna stavka u pripremi ovog napitka jeste 1 kašika čokolade u prahu ili čokoladnog topinga na dnu velike šoljice. Zatim, sipate ¾ šoljice mleka i dodajete šot vrelog espresa. Za kraj, umutiti šlag ili dodati u šlag pavlaku, kako bi pena bila gusta.

Mokaćino

Mokaćino, čije ime potiče od kafe Moke, priprema se od tamno ispečene espreso kafe, sa dodatkom tamne čokolade ili kakao praha.


Najjednostavniji recept za mokaćino je 1 šolja svežeg espresa, 2 kašike čokolade ili kakaa u prahu, 1 kašika pavlake ili upenjenog mleka.


Uvek možete eksperimentisati sa dodacima poput tamne ili bele čokolade, maršmelou bombona, prstohvata morske soli, cimeta, muskatnog oraščića ili čak čilija u prahu
Pustite mašti na volju i igrajte se, kako biste pronašli svoj omiljeni mokaćino!

Izvor: Freepik.com

Negujte svoju autentičnost – Posebne vrste napitaka od espreso kafe!

Osim ovih standardnih espreso napitaka, postoji još bezbroj varijacija na temu, a sve u cilju da se svakom zaljubljeniku u espreso pronađe neka posebna kombinacija koja odgovara baš njemu.


Tako ćete espreso moći da popijete uz neku kap alkohola, sa sladoledom, ledom na još mnogo drugih načina.


Za početak možete probati Caffe Orange – espreso dopunjen šlagom i ukrašen likerom od pomorandže. Ili Caffe Royal koji je jak, zaslađen espreso, flambiran konjakom ili rakijom.


U korak sa ovim ide i Caffe Brulot – jak espreso sipan u šoljicu preko izmrvljenog leda sa kašičicom maraskina, konjaka ili ruma, a može po želji biti i flambirana.


U Severnoj Italiji možete popiti Caffe Corretto, espreso sa dodatkom lozovače, a na jugu Italije Caffe Corretto sa dodatkom likera od badema.


Irish coffee je espreso sa šlagom, poslužen sa irskim viskijem, a neizostavno morate probati i Konsul Caffe, espreso kafu sa malo dodate tečne slatke pavlake.


Ukoliko ste ljubitelj slatkiša i volite slatke kafe, probajte obavetno Melange kafu koja je ista razmera mleka i espresa, a zaslađena šećerom ili medom. Služi se u velikim šoljama.


Kafa Pharisaer je zagrejan rum, preliven jakom kafom sa šećerom i šlagom.


Ako pak volite da uživate u kremastim i penastim kafenim napicima, možda je Fredo odlična kafa za Vas. priprema se tako što se u šejker stavi šolja espresa, mleko i led. Nakon protresanja u šejkeru, Fredo se služi u visokoj čaši i predstavlja odlično osveženje u letnjim danima!

Kako da pijete espreso kao pravi Italijan!

U Italijji, zemlji espresa, važe neka potpuno drugačija pravila koja, pravi ljubitelji ovog čarobnog napitka, vole da poštuju, jer se time odražava poštovanje, kako samom ritualu ispijanja kafe, tako i kulturi iz koje potiče.


Priča sa espresom otišla je toliko daleko da svaki grad ili podneblje imaju neki svoj način za pripremu espresa, pa je tako Venecija prepoznatljiva po “espresso pizzicato”, koji je espreso isprskan pravim šlagom. Takođe, može se pronaći i espreso sa jajetom, koji se pravi tako što se umuti žumance sa šećerom, pa se prelije dužim espresom, navode na espressokafa.com.


Ako pak produžite dalje do Đenove, ponudiće Vam “cappucino alla genovese”, sa malo pene od mleka, koji je totalno suprotan od tršćanskog kapućina koji ima malo kafe, a veoma mnogo mlečne pene.
Štaviše, postoje i varijante espreso tiramisua koji se pravi od sladoleda (raznih ukusa) prelivenog espresom, a služe se u šoljicama za espreso.


Italijani će Vam uvek uz espreso dati po kockicu čokolade ili čajni kolačić, a svi ovi dodaci služe kao slatki, maleni dezert uz espreso koji se pije s nogu. Upravo je to prvo i osnovno pravilo u kulturi espresa – espreso se pije s nogu, u dva gutljaja i brzo.

Cena regulisana odlukom Vlade! – Ko posećuje Italiju često, zna da je cena espresa za šankom 1 evro, a ukoliko sedne, cena je viša, ali može varirati od mesta do mesta. Svakako, za šankom će cena espresa biti uvek 1 evro, jer je regulisana odlukom italijanske Vlade, koja je espreso prepoznala kao svoje kulturno blago i želela da cena bude jedinstvena za sve i dostupna svima.

Život espresa, od ekstrakcije do ispijanja, traje obično oko 20 sekundi, jer se u tom intervalu još uvek zadržavaju idealna svojstva nakon ekstrakcije, ali i savršena temperatura.


Osim toga, espreso možete da pijete bilo kada, ali nikada ne naručujte kapućino posle doručka, tj. posle 11 prepodne – zapamtite, kafa sa mlekom je rezervisana za jutro!


Izuzetak je kada u espreso makijato (sa mlekom, naravno) dodate liker i napravite kafe koreto koji se može popiti posle radnog vremena, na primer.

A kada dođu vreli, letnji dani, Italijani imaju rešenje i za prevruć espreso!

Izvor: Freepik.com

Caffe Shakerato – ledeno hladna kafa iz šejkera, odličan je predah od obilnog obroka ili ritual za započinjanje pakleno, vrućeg dana!


Ovaj tip espreso napitka priprema se sa nekoliko kocki leda, šećernim sirupom i šotom vrelog espresa u šejkeru. Savršenstvo ovog napitka jeste u tome što kafa postane penasta, pre nego se led otopi. Klasičan način serviranja je u ohlađenoj čaši za martini, sa ponekim zrnom kafe na vrhu ili posutim kakaom.

Caffe Shakerato se može začiniti i laganim dodatkom u vidu alkohola (rum, sambuka ili amareto liker), ali i vanilom, korom od limuna ili šlagom.

Možda je savršen trenutak da oprobate svoje veštine iskusnog bariste pripremom Caffe Shakerato po sledećem receptu:

 • 7 do 9 kockica leda (u zavisnosti od veličine)
 • 1 ili 2 kašike šećernog sirupa (po volji i ukusu)
 • 2 šoljice vrelog i tek pripremljenog espresa.

Izmešajte u šejkeru kockice leda, sirup i espreso. Dobro zatvorite šejker i tresite ga jako između 10 i 15 sekundi. Po otvaranju, napitak treba da bude penast, boje karamela. Zatim, procedite napitak u ohlađenu čašu za martini kako bi se zadržao preostali led. Svoj ledeni espreso možete začiniti dodatkom likera, alkohola (sipati u šejker, pre šejkovanja) ili šlagom (staviti po površini).

I na zaboravite – idealna dnevna mera jeste 6 šoljica espresa (po preporuci američkog FDA)!
Uživajte…

Najbolja espresso kafa 2024. u Srbiji

Otkrijte najuzbudljivije ukuse i najfinije arome koje Srbija nudi u svetu espressa. Naša selekcija najboljih espresso kafa za 2024. godinu predstavlja vrhunski izbor za sve istinske ljubitelje kafe.

Mlevena espresso kafa


Illy Classico

“Illy Classico” je vrhunska kafa koja pruža izvanredno iskustvo svakom ljubitelju kafe. Hermetički zatvorene limenke garantuju očuvanje najboljeg kvaliteta kafe tokom transporta do vašeg doma. Ova kafa karakteriše raznovrsnost ukusa, kombinujući prijatnu pikantnost sa delikatnim notama.

Osnovana kao mala porodična firma 1933. godine u Trstu, Illy je prerasla u jednu od vodećih svetskih kompanija za proizvodnju kafe. Prepoznatljiva je širom sveta po visokom kvalitetu mešavine od 9 vrsta čiste Arabice, koja svakodnevno oduševljava milione ljudi. Svaki sastojak je pažljivo pečen do savršenstva, donoseći cvetne note iz Etiopije, čokoladne note iz Gvatemale, karamele iz Brazila, voćne note iz Kolumbije i začinske note iz Indije.

Uz kafu “Illy Classico”, svaka šoljica postaje pravo umetničko delo. Proizvedena u Italiji, ova kafa predstavlja simbol vrhunskog kvaliteta i uživanja u čarima kafe.

Cena: Illy Classico 250g 1.499 RSD

Kupi online

Lavazza Espresso Qualita ORO

Mešavina 6 sorti 100% Arabica kafe, predstavlja pravo majstorstvo Lavazze. Sa aromom koja odiše notama voća i cveća, ovaj espresso pruža nezaboravan doživljaj. Sa intenzitetom ocenjenim na 5 i srednjim nivoom prženja, ova mešavina donosi izbalansiran i sofisticiran ukus u svaku šolju.

Više informacija o kafi:Lavazza Espresso Qualita Oro
Mlevena espresso kafa Lavazza Espresso Qualita ORO

Espresso kafa u zrnu

Espresso kafa u zrnu La Natura Lifestyle BIO Espresso Ultimate blend Barista

La Natura Lifestyle BIO Espresso Ultimate blend Barista

La Natura Lifestyle BIO Espresso Ultimate blend Barista Kafa predstavlja svoju najbolju organsku kafu namenjenu kako tradicionalnim, tako i automatskim espresso aparatima. Sa pažljivo odabranim organskim zrnima, ova mešavina je stvorena za pravi užitak u čistoj kafi, pružajući kremastu teksturu i delikatan ukus. Kvalitetna organska zrna Arabike i Robuste čine osnovu ovog napitka, obezbeđujući intenzivan ukus srednje jakog pečenja, sa suptilnim notama čokolade.

Ova mešavina je posebno prilagođena za espresso, cappuccino, lungo, i macchiato pripremu, nudeći širok spektar mogućnosti za ljubitelje kafe. Karakteriše je intenzivan i čokoladni ukus, dodajući notu bogatstva svakoj šolji. Ova organska kafa je idealna i za pripremu različitih mlečnih napitaka, kao što su cappuccino ili latte macchiato.

Sa intenzitetom 8-6-8 u pogledu ukusa, stepena prženja i kiselosti, ova mešavina donosi harmoniju različitih elemenata za potpuno iskustvo espresa. Ova kafa dolazi iz Švajcarske, a zemlja porekla zrna kafe obuhvata Kolumbiju, Kostariku i Ugandu. Uputstvo za skladištenje preporučuje čuvanje pakovanja dobro zatvorenog na hladnom i suvom mestu nakon otvaranja, kako bi se očuvala svežina i kvalitet. Sve ove karakteristike čine La Natura Lifestyle organsku kafu izuzetnim izborom za istinske ljubitelje espresa.

Cena 1kg: 2.449 RSD

Kupi online

Espresso kafa u zrnu BeanZ Farmers Blend

Farmers Blend je mešavina uravnoteženog karaktera, napravljena od 60% specijalno odabranih zrna arabike koja dolaze sa farme iz Nikaragve i 40% zrna robuste sa farme iz lndije.

Obiluje aromama čokolade, sušenog voća i začina koje u kombinaciji daju pun i harmoničan ukus kafe. Ukoliko volite izbalansirane ukuse, toplog karaktera i baršunaste note, Farmers Blend je pravi izbor za vas!

Cena: BeanZ Farmers Blend 510g 1.785 RSD

 Kupi online
Espresso kafa u zrnu BeanZ Farmers Blend

Espresso kafa u kapsulama

Espresso kafa u kapsulama Costa Coffee NCC Signature Blend Espresso

Espresso kafa u kapsulama Costa Coffee NCC Signature Blend Espresso

Costa Coffee NCC Signature Blend Espresso kapsule pružaju vrhunski kvalitet kafe u udobnosti vašeg doma. Ovaj jedinstveni blend nudi kremasti ukus i bogatu aromu zahvaljujući pažljivoj selekciji Arabica i Robusta zrna. Sporo prženje doprinosi dubini ukusa, a nota lešnika se ističe kada se kafa spoji sa mlekom. Intenzitet ukusa ocenjuje se kao 8 na skali od 1 do 10.

Ove kapsule su praktične i ekonomične, svaka kutija sadrži 10 pojedinačnih kapsula. Costa Coffee je stvorila pravu aromu Italije koju možete uživati kod kuće, bilo da je pijete ujutru ili kao trenutak opuštanja uveče. Uživajte u kvalitetu Costa Coffee sa Signature Blend Espresso!

Cena: 1box / 10 kapsula 529 RSD

Kupi online

Espresso kafa u kapsulama La Natura Lifestyle ALU Inteso

Sa najnovijom generacijom premijum aluminijumskih kapsula koje se mogu reciklirati, La Natura Lifestyle BIO donosi vrhunsko iskustvo espresa kompatibilno sa svim standardnim Nespresso®* mašinama. Aluminijumske kapsule pružaju izvanrednu barijeru protiv vazduha, vlage i svetlosti, čuvajući tako kvalitet njihove vrhunske kafe.

Espresso Intenso, deo La Natura Lifestyle ponude, namenjen je ljubiteljima intenzivnih ukusa. Sa stepenom prženja 13-12-9 od 14, ova kafa donosi harmoničan spoj čokolade sa blago zadimljenim završetkom, stvarajući izrazito intenzivan doživljaj. Impresionira dvostrukim i živopisnim zavođenjem, a kapsule optimalno čuvaju isparljive arome kafe, zadržavajući punu aromu do samog trenutka pripreme.

Pakovanje sadrži 10 kapsula, a aluminijumske kapsule su posebno dizajnirane za očuvanje svežine i kvaliteta. Sa poreklom iz Švajcarske, mešavina pržene mlevene kafe dolazi iz Kolumbije, Kostarike i Ugande, pružajući autentično iskustvo espresa. Kapsule La Natura Lifestyle su idealan izbor za ljubitelje kvalitetne kafe, a napomena o čuvanju na hladnom i suvom mestu dodatno garantuje svežinu i dugotrajan užitak. Veličina šolje od 25/40ml upotpunjuje doživljaj, čineći svaki trenutak uživanja u kafi posebnim.

Cena: 10 kapsula 479 RSD

Kupi online
Espresso kafa u kapsulama La Natura Lifestyle ALU Inteso

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar