Ultimativni vodič kroz različite vrste kafa

Vrste kafa

Svi smo bili u situaciji kada pred sobom imamo veliki izbor napitaka od kafe, ali ne znamo za koji da se odlučimo i da li će odgovarati našem ukusu. Nismo sigurni koja kafa je jača ili slabija, koja topla ili hladna i na šta se tačno odnose razlike u njihovim ukusima i načinu pravljenja. 

Upravo zbog toga je pred vama ovaj sveobuhvatni vodič koji će vam pomoći da saznate ono što vas zanima o vrstama kafe kada je u pitanju samo zrno pa sve do konkretnog načina kuvanja i kombinovanja sa drugim sastojcima. 

Vrste kafe u zrnu

Kada kupujete kafu u supermarketu, obično ćete naići na dve vrste kafe u zrnu, a to su arabika i robusta. Razlika između ovih kafa i te kako postoji, a u nastavku teksta saznaćete i u čemu je. 

Međutim, mi ćemo naglasiti da ovo nisu jedine vrste kafe u zrnu. Pored njih, poznate su i: liberica, excelsa, stenophylla, arabusta. Kada pažljivo čitate deklaraciju na pakovanju kafe, videćete koja zrna kafe su korišćena za izradu pa možda nekada naiđete i na ove vrste koje se ređe i manje koriste na tržištu.

Kafa arabika

Ova vrsta kafe će vas svojom jačinom i dozom kofeina odmah probuditi. Zbog svog gorkog ukusa najčešće se koristi za espreso napitke ili u mešavinama instant kafe. Retki su oni koji mogu da piju robusta kafu bez mleka ili zaslađivača, a ukoliko to i čine, obično je konzumiraju u manjim dozama.

Od čega zavisi ukus kafe

Pored toga što se vrste kafe razlikuju po samom zrnu, odnosno biljci, veoma je važan i način prženja. 

Što se zrna kafe duže peku, postaju tamnija i na taj način se oslobađaju ukusi i arome. S druge strane, što je pečenje duže, ostaje sve manje kofeina i kiselosti u kafi. 

Pržena kafa u zrnu kategorisana je prema boji na svetlu, srednje prženu i tamnu.

Svetlo pržena kafa kao rezultat ima zrno svetlije braon boje i nema masnoće na površini, jer ne ispušta dovoljno ulja i arome. 

Srednje pržena kafa tamnije je boje i ima bogat gorko-slatki ukus. Površina zrna je polumasna i ima jaču i kiselkastiju aromu od svetlo pržene kafe. 

Tamno pržena kafa ostavlja težak osećaj u ustima koji preferiraju mnogi ljubitelji kafe. Njena zrna se najduže peku dok ne postanu boje tamne čokolade ili čak crne boje. 

Vrste napitaka od kafe

Espreso, amerikano, kapućino, laté, frape… Neverovatno je šta se sve može napraviti od nekoliko zrna kafe! Bez obzira na to da li tek ulazite u svet napitaka od kafe ili sebe smatrate vrhunskim poznavaocem, verovatno još uvek niste uspeli da otkrijete i zapamtite sve napitke sa ukusom kafe. Mi ćemo navesti najpopularnije, one koje najčešće naručuju ljubitelji kafe širom sveta, a vi imate priliku da ovaj naš vodič dopunite u komentaru i da ga obogatite novim zanimljivostima o kafi. 

Crna kafa

Ovaj napitak od kafe svuda ima drugačiji naziv. Bilo da se govori o domaćoj, turskoj ili crnoj kafi, i dalje je najpoznatija i po svemu sudeći je najtraženija. Kao što znate, radi se o klasičnoj mlevenoj kafi koja se kuva u ključaloj vodi i ispija topla. S obzirom na to da se obično ne razblažuje mlekom ili šećerom, kvalitet samog zrna kafe veoma je važan. Zbog toga će pravi ljubitelji kafe već nakon prvog gutljaja odustati od svog omiljenog napitka ako primete loš kvalitet ili grešku u načinu kuvanja. 

Espreso kafa

Espreso se može poslužiti solo ili koristiti ka osnova za neke napitke od kafe kao što su laté, makijato i mnogi drugi.

Glavna razlika između espresa i crne kafe je u načinu kuvanja. Espreso je u stvari koncentrovana kafa za čije se pravljenje koristi vrela voda visokog pritiska koja prolazi kroz fino mlevenu kafu. 

Espreso kafa je kremasta i gusta, dok je crna kafa razvodnjenija. Zrna kafe za espreso peku se duže, tako da ispuštaju svoja ulja, što na kraju stvara kremastiju i puniju teksturu napitka.

Kafe laté

Ovo je jedan od najpopularnijih napitaka od kafe, a sastoji se od espresa i vrelog mleka sa samo malo pene. Vremenom je laté kafa dobila nove varijante, tako da je sada možete poručiti sa ukusom vanile, čokolade, različitih začina ili sa šlagom.

Kapućino

Kapućino kafa je u stvari laté sa više pene od mleka koja je napravljena na pari. Često se na vrh pene dodaje kakao ili cimet, zbog ukusa, ali i zbog posebno atraktivnog izgleda. Ponekad možete pronaći i kapućino sa različitim ukusima, sa šlagom ili posebnom kremom umesto pene od mleka.

Amerikano kafa

Ovo je u stvari espreso razblažen u vreloj vodi pa mnogi kažu da zbog toga ima ukus i miris crne kafe. Profesionalni savet vrhunskih barista za dobar amerikano je da prvo u šoljicu sipate espreso i da nakon toga dodajete toplu vodu. 

  • Moka kafa – za sve ljubitelje čokolade. Radi se o čokoladnom espresu sa vrelim mlekom i penom koja je pravljena na pari kafe-aparata.  
  • Afogato – kafa za izgovor za uživanje u kugli sladoleda u bilo koje doba dana ili godine. Kada ga naručite, dobićete kuglu sladoleda u espresu sa kolačićem. 
  • Irska kafa – mnogima omiljena. Pravi se od crne kafe sa šećerom i viskija koji su preliveni šlagom. 
  • Red Eye kafa – najbolji lek za svaku vrstu umora. Kada se kratak espreso sipa u punu šolju crne kafe, pospanost i nizak pritisak istog momenta odlaze u zaborav. 
  • Espreso lungo – produženi espreso koji sadrži više vode i servira se u većim šoljama. Što je proticanje vode kroz kafu duže, ima više kofeina, a uživanje u ukusu kafe je takođe produženo. 
  • Makijato – još jedno piće na bazi espresa koje ima malu količinu pene od mleka na vrhu. Nešto slično kapućinu, alo posluženo u maloj šolji. 
  • Ristreto – najkraći mogući, ali u isto vreme i najjači espreso. Ispija se u jednom gutljaju. 

Vrste hladnih napitaka od kafe

Za vrele letnje dane zaista je prijatno uživati u hladnom napitku sa ukusom kafe. Međutim, to ne znači da i tokom zime ne možete poručiti hladnu kafu. Ništa nije zabranjeno niti čudno kada je u pitanju vaš omiljeni napitak. Evo nekih najpoznatijih ledenih kafa koje možete poručiti u skoro svakom kafiću. 

Frapé kafa 

Najtraženija vrsta hladne kafe, kod nas poznata i kao “hladni nes”. Od kašičice instant kafe i malo šećera mućenjem ćete dobiti čvrstu penu u koju dolijete mleko i vodu i dodate kocikice leda. Iako ovo zvuči jednostavno, nekada ćete se poptuno razočarati ukusom i teksturom frapea koji ste poručili. Zato šažljivo birajte kafić u kome pijete Frapé.

Ledeni espreso

Iako se espreso vezuje za tople napitke, možete ga probati i u hladnoj varijanti sa kockicama leda. Postoje i specijalna ledena pića na bazi espresa, kao što su espreso fredo, mokas, amerikanos i drugi. 

Frapućino 

Napitak od hladne kafe preliven šlagom i slatkim sirupom. Obratite pažnju kada poručujete frapućino, jer u nekim kafićima postoje varijante bez kafe, pa nema smisla da zbog trenutka nepažnje ne uživate u svom omiljenom ukusu, mirisu i dozi kofeina. 

Fredo espreso

Ovaj napitak od kafe posebno je popularan u Grčkoj tokom velikih vrućina na plaži. Pravi se sa dve čašice espresa koji se stavlja u šejker i dvadesetak sekundi meša sa ledom. Takva pena od kafe se zatim prelije preko leda koji razblažuje gorčinu i zaista rashlađuje u letnjim mesecima. 

Šta je još važno da znate o tajnama dobre kafe

Izbor aparata za kafu je danas ogroman, ali nisu svi isti i to uvek treba da imate u vidu. Ukoliko planirate da za ličnu upotrebu kupite aparat za kafu, pažljivo se informišite da se ne biste razočarali. Kada detaljno istražite karakteristike najpoznatijih aparata, biće vam jasno u kom kafiću ćete zaista dobiti najbolju kafu. 

Međutim, detalje o karakteristikama i mogućnostima pojedinačnih kafe-aparata ostavićemo za neku drugu priliku. Do tada, uživajte u svom omiljenom napitku sa ukusom kafe i budite dovoljno hrabri da povremeno naručite nešto sasvim drugačije, jer možda će vam otkriti neke nove arome koje do sada niste osetili, a prava je šteta da ih propustite i ne opuštate se uz njih kad god je to moguće. 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar