Kako odabrati najbolji kućni aparat za espresso u 2024.?

Na pola puta do Vaše savršene šoljice espresa stoji odluka o kupovini kućnog aparata za espreso.


Kako odabrati adekvatan aparat za espresso, na šta obratiti posebnu pažnju, koje tehničke karakteristike zahtevati i još mnogo toga drugog pronaći ćete u narednim redovima…

Kako odabrati najbolji kucni aparat za espreso
Izvor: Freepik.com

Pregled sadržaja:

Kako je sve počelo…

Uživanje u espreso napicima počelo je 1822. godine kada je Francuz Luj Bernar Rabo napravio prvi espreso uređaj. Njegovim stopama pošao je i Eduard Lojsel de Santais i predstavio espreso aparat koji je mogao da napravi čak 2000 šoljica kafe za 1 sat!

Od tada do danas nisu prestajali pronalasci i patenti koji se odnose na espreso uređaje, a među prvima sa patentom našao se Angelo Moriondo koji je napravio stroj na paru. Funkcionisao je tako što je veliki kotao zagrejavao vodu na samo 1,5 bara pritiska, a zatim je prolazila kroz kafu.


Sledeći od velikih inovatora bio je Luiđi Becera (Luigi Bezzerra) koji je prvi izmislio portafilter i više glava (strojeva) za kuvanje kafe. Njegov espreso aparat imao je veći kotao sa komorama ispunjenim vodom koja se potom grejala. Tako su voda i para istovremeno prolazile kroz kafu, što je bila razlika u odnosu na Morionda. Nedostatak ovog uređaja bilo je pregrejavanje vode na preko 100 stepeni Celzijusovih, te je Becera dogradio radijator koji je mogao ohladiti vodu na optimalnu temperaturu pre nego što dođe u kontakt sa kafom.
Godine 1903. drugi inventor Desideria Pavoni kupuje Becerine patente i pravi prvi ventil za otpuštanje pritiska za espreso aparate.

Tako 1905. godine u Milanu osniva kompaniju La Pavoni i počinje sa proizvodnjom ovih savršenijih espreso uređaja i po prvi put za komercijalnu upotrebu. I ne samo to, Pavoni je dodao i cev koja je skupljala višak pare iz kotla. Ovaj prvi stroj bio je Ideale i predstavljen je na Milanskom internacionalnom sajmu tehnike1906. godine.

Izvor: Counterculturecoffee.com

Njegovim stopama nastavio je 1933. godine Frančesko Ili (Francesco Illy) koji je izumeo prvi automatski aparat za espreso koji je radio na paru. Illletta, espreso uređaj koji je izmislio, postala je blizak prethodnik današnjih espreso aparata, navode na coffeechronicler.com.


Prekretnicu je napravio i Italijan Akile Gađa (Achille Gaggia), koji je 1948. godine predstavio svoj prvi espreso aparat, a jedna od krucijalnih promena bila je poluga koja je dodatno pritiskala vodu, te je bilo moguće ostvariti idealnih 8-9 Bara pritiska. Polugu je povlačio barista, pa je tako nastao izraz “izvlačenje espresa”. Ovako visok pritisak omogućio je savršenu ekstrakciju ukusa iz kafe, ali i mogućnost pravljenja tzv. crema napitaka.


Ipak, velike zasluge u pronalascima pripale su i Ernestu Valenteu, koji je 1961. godine izumeo legendarnu Faemu E61, uređaj koji više nije koristio polugu, već motorizovanu pumpu koja pod pritiskom pumpa vodu. Štaviše, njemu odlaze zasluge i za uvođenje izmenjivača toplote, koji održava optimalnu temperaturu vode. Ovo se i danas smatra ozbiljnom prekretnicom u istoriji napitaka od kafe!

Osnovne komponente aparata za espresso

Ukoliko govorimo o komponentama espreso uređaja, one veoma variraju u zavisnosti od tipa uređaja.
Uprkos tome, neke od komponenata jesu suština, odnosno srž, većine espreso uređaja, te se najčešće i ponavljaju. Važno je poznavati ih, kako biste razumeli na koji način espreso uređaji funkcionišu.


Srž svakog espreso uređaja jeste stroj, odnosno glava, kroz koji protiče voda prilikom pravljenja espresa, a na koji se “kači” portafilter. Portafilter je ručka sa produžetkom u koji se sipa mlevena kafa i on se, nakon sabijanja kafe, zavrće na stroj ili glavu.


Nakon toga, potrebno je pritisnuti ili polugu ili dugmiće (u zavisnosti od tipa uređaja) i proces pravljenja espresa može da počne.


Neki savršeniji tipovi uređaja imaju dodatke u vidu mlina, gedžeta koji mere pritisak vodene pare, posebnu cev za paru koja služi za kuvanje mleka, jednog ili dva bojlera itd (vidi sliku ispod).

Izvor: Webstaurantstore.com

Koji tipovi espresso aparata postoje?

Pojednostavljeno rečeno, kada se govori o tipovima espresso aparata, postoji osnovna 3 tipa:

 • manuelni,
 • polu-automatski,
 • automatski i
 • potpuno automatski
 • espreso aparati na kapsule
 • prosumeri.

Manuelni espreso aparati

Savršeni uređaj za one “stare duše” koje žele da uživaju u pravljenju omiljenog espreso napitka. Samo zaljubljenici u savršeni espreso znaju koliko je tradicija pravljenja espresa važan deo ispijanja kafe.


Manuelni espreso uređaji poznati su još i kao aparati za espreso sa polugom i zahtevaju veliki stepen veštine, s obzirom na to da korisnik uređaja sam pravi napitak. Kod ovog uređaja nema pritiskanja dugmeta, već postoji poluga na koju se deluje i ona proizvodi kafu.


Na taj način postajete deo procesa pripreme, što je izvanredno iskustvo ukoliko volite da radite stvari sami.
Osnovne komponente espreso uređaja sa polugom su u osnovi četiri stvari:

 • rezervoar za vodu u koji se sipa sveža voda, a koja se zatim zagreva,
 • grejni element – nalazi se obično u rezervoaru i služi da zagreje vodu do određene temperature potrebne za ekstrakciju sastojaka iz kafe,
 • portafilter u koji se sipa mlevena kafa i
 • velika poluga koja se nalazi na spoljnoj strani uređaja, a koju korisnik spušta nakon što se voda zagreje i talog kafe doda u mašinu. Zatim se kafa u portafilteru sabija (komprimuje), a spuštanjem poluge na dole voda pod pritiskom prolazi kroz talog, što uzrokuje proces ekstrakcije. Velika poluga zapravo služi da, pri povlačenju, stvara vakuum i time provlači vrelu vodu kroz portafilter.


Neki manuelni uređaji imaju, a neki nemaju, manometar koji meri pritisak, tako da ova komponenta nije apsolutno neophodna. Imajte u vidu i to da je kontrola temperature “Ahilova peta” manuelnih espreso uređaja, jer idealna temperatura vode treba da bude između 95 i 97 stepeni Celzijusovih, a manuelni uređaji lako gube temperaturu vode.

Polu-automatski espreso aparati

Ovaj tip espresso uređaja podrazumeva da se prvenstveno ručno samelju zrna kafe, a zatim se naspu u portafilter. Potrebno je i ručno poravniti i sabiti kafu u portafilteru.
Zatim se portafilter prikači na glavu grupe, pritisne se dugme da bi se započela priprema espresa. Na kraju procesa, potrebno je takođe pritisnuti dugme kako bi se aparat zaustavio.

Pravilno raspoređena i sabijena kafa u portafilteru obezbediće tačno vreme protoka vode (optimalno od 20 do 25 sekundi).
Ako voda bude prolazila prebrzo, kafa će postati suviše retka, a ako bude tekla presporo, postaće previše gorka.

Kada se kafa ravnomerno rasporedi u portafilteru, on se priključuje na aparat za espreso na kojem se uključuje voda i posle par sekundi dobijate željeni napitak.

Ovakav tip espreso aparata ima i cev za paru, koju obično kafe majstori koriste za pravljenje bogate pene od mleka, od koje se prave latte kafe ili kapučino.

Imajte u vidu da polu-automatski espreso aparati mogu tokom jednog sata izbaciti između 180 i 720 šoljica kafe i predstavljaju najisplativiju kategoriju uređaja, ako analiziramo cenu, uprkos tome što prilikom pripreme espresa zahtevaju angažovanje korisnika.

Automatski espresso aparati

Automatski aparat za espreso može imati dodatak u vidu mlina, što je idealno rešenje jer ne morate da meljete zrna kafe u posebnoj mašini.


Posle automatizovanog procesa meljenja kafe, postupak se manje-više ponavlja. Kafa ide u deo opredeljen za pripremu espresa, u kom voda pod pritiskom prolazi kroz kafu i, na kraju, bude isporučena u šoljicu.
Ovaj tip uređaja moći će da se samostalno isključi kada u Vašu šoljicu naspe odabranu zapreminu napitka.

Dakle, postoji mogućnost da na displeju odaberete koju zapreminu kafe želite u svojoj šoljici i aparat će to odraditi za Vas, ukoliko pritisnete odgovarajuće dugmiće. Razlika između polu-automatskih i automatskih uređaja za espreso upravo je u tome da kod automatskih možete odrediti vreme ekstrakcije, odnosno uređaj će umesto Vas zaustaviti isporuku napitka u šoljicu. Neki od ovih uređaja mogu imati funkciju pre-infuzije vode za što bolje sabijanje kafe.


Važan podatak je i da automatski espreso uređaji mogu u toku jednog sata napraviti od 32 do 720 šoljica kafe.

Super-automatski espresso aparat

Potpuno automatski espreso aparat za kafu je kralj nad svim espreso uređajima.
Espreso uređaji ovog tipa imaju čitav spektar dodatnih funkcija i dodataka koji pružaju potpuno olakšanje, poput niza sporednih radnji koje je potrebno obaviti kako bi se došlo do šoljice savršene kafe.


Jedan od izuzetno olakšavajućih dodataka za pripremu espreso kafa sa mlekom, jeste automatizovan sistem za mleko, koji olakšava pripremu savršenih kafa poput latte, kapučina, latte makijata itd. Sistem za mleko funkcioniše tako što mleko sipate u posudu koja je prikačena na stroj, mašina ga zagreva i peni, i zatim ispušta penu od mleka u Vašu šolju.


Osim toga, potpuno automatski espreso aparati imaju mnoštvo drugih, unapred podešenih, napitaka za kafu i mleko i široki spektar opcija u podešavanjima.


Dodatni plus je javljač koji ukazuje da je uređaj zaprljan, te da ga je potrebno očistiti, ali tu su i funkcije samo-čišćenja od masnoće i skidanje kamenca.


Super-automatski espreso uređaji mogu napraviti od 40 do 180 šoljica kafe tokom 1 časa, a osim toga promoviše doslednost u doziranju i ukusu napitka. Takođe, mnogi uređaji ovog tipa imaju podešavanja menija za kreiranje specijalnih pića samo jednim pritiskom na dugme.

Aparati za espresso na kapsule

Espreso aparati koji prave espreso od kapsula, izbacuju mlevenje i sabijanje kafe iz procesa stvaranja napitka. Sve što treba da uradite, jeste da ubacite kapsulu u espresso aparat, pritisnete dugme da biste započeli proces. Zatim će aparat za espresso ispumpati unapred određenu količinu tople vode pod pritiskom kroz kapsulu u Vašu šoljicu.
Mada prave i kapsule koje se mogu ponovo puniti (i koristiti samo u tipovima espresso aparata koji to dozvoljavaju), dosta se gubi u kvalitetu samog espresa, jer nisu kontrolisani svi uslovi pod kojima se kapsula čuva – kafa može biti u dodiru sa vlagom, jer nije hermetički zatvorena, što narušava kvalitet napitka.


Iako aparati za espreso na kapsule nude komfor pre svega, espreso je standardizovan i ne možete ni u čemu pogrešiti, ipak ste kod ovog tipa uređaja ograničeni na izbor proizvođača kafe pri kupovini kapsula, kao i na to da niste 100% sigurni koji kvalitet kafa ima u mešavini (blendu).


Prednost je u startu i to što ovi uređaji nisu preterano skupi, ali espreso kapsule za njih jesu, pa ćete vremenom ipak platiti više nego što očekujete. Zbog toga je veoma važno da, ukoliko volite duple doze kafe na dnevnom nivou, obavezno pre kupovine ovog uređaja izračunate da li je zaista toliko jeftino rešenje.

Osim toga, espreso uređaji koji rade na kompaktne kapsule nude jednostavan proces proizvodnje napitka, ali nemaju parnu cev za kuvanje mleka, te ako Vam je potreban samo espreso, ovaj uređaj može biti odlično rešenje, ali za sve druge vrste napitaka, potreban Vam je neki drugi tip uređaja. Ovaj problem se može prevazići i dokupljivanjem posebne penilice za mleko.


Imajte u vidu i da se tehnologija na bazi kapsula razlikuje od proizvođača do proizvođača, te većina kapsula ima drugačiji ukus od espresa iz obične espreso mačine. Ukus nužno ne mora biti gori, ali jeste često drugačiji.

Možda Vas zanima:
Najbolja espresso kafa 2024. u Srbiji

Prosumeri

Espreso aparatima sa oznakom Prosumer mogu se koristiti i profesionalni korisnici, kao i laici u pravljenju espresa. Prosumer uređaj za pravljenje kafe je prilagođen kućnoj upotrebi, ali sa dodatnim gedžetima koji doprinose profesionalnim karakteristikama uređaja.


Pogodni su za istinske ljubitelje kafe koji uživaju u svakoj fazi pravljenja napitka – omogućuju detaljno praćenje temperature u kotlu, ali i podešavanje intenziteta, ukusa i dužine napitka.


Veoma su bliski komercijalnim aparatima za espreso koje možete videti u vašem lokalnom kafiću i često imaju delove komercijalnog stila, uključujući komercijalne parne cevčice za kuvanje mleka, imaju dva bojlera, PID kontrolore, mogućnost za praćenje temperature bojlera za kuvanje itd.


Ugrađeni manometri koji prate pritisak vode i pare omogućavaju korisniku da ima potpunu kontrolu nad mašinom, a rotacione pumpe koje omogućavaju mnogo tiši proces doziranja od vibracionih i brže povećavaju pritisak vode, učiniće da se lako naviknete na ove aparate!


Važno je naglasiti i da će Vam rotaciona pumpa omogućiti povezivanje Vašeg aparata za espresso na vodovodni sistem, što je svakako dodatna prednost.


Svi ovi, u suštini mali, dodaci učiniće da pravljenje espreso kafe postane ne samo prilika za igru, već da od običnog ljubitelja kafe postanete vrhunski barista koji razume tajne pravljena odličnog espresa!

Top 5 ključnih pitanja koja treba sebi da postavite pre nego krenete u odabir espresso aparata!

 • Koliki je Vaš ukupni budžet za mašinu i mlin? – Preporuka je da 40% Vašeg budžeta ode na mlin!
 • Koje vrste napitaka od kafe najviše volite i planirate da pravite? Kapučino, latte, kratki ili dugi espreso, amerikano ili nešto drugo? Od ovoga Vam zavisi da li, na primer, uzimate espreso aparat sa jednim ili dva bojlera.
 • Koliko napitaka planirate da pravite odjednom? Veoma važno zbog veličine kotla za pripremu kafe ili parnog kotla koji Vam je potreban.
 • Koje dimenzije na radnoj površini Vaše kuhinje su dostupne za instaliranje ovog uređaja? Da li planirate da ga priključite na vodovodnu mrežu?
 • Koje kafe i iz kojih kafića najviše volite? Tražite espreso uređaj koji može da ponovi makar slične ukuse tih kafa.

Jednostavno rečeno, ključne stavke na koje se treba osvrnuti su: budžet, vrsta espreso pića, učestalost i količina pića, kuhinjski prostor i izbor što boljeg mlina.

Šta sve treba da znate pre kupovine aparata za espresso

Kupovina espreso aparata može biti prilično stresna ukoliko ne znate na šta tačno treba da obratite pažnju.
Espreso aparati su neretko skupi i predstavljaju važnu stavku kućnog budžeta ukoliko ste ljubitelj napitaka od kafe.


Kako biste znali na šta tačno da obratite pažnju prilikom kupovine, morate razmisliti o sledećim stavkama:

Veličina portafiltera

Ovo je jedna od najznačajnijih stavki. Standardna veličina portafiltera je 58mm, iako neki espreso aparati koriste portafilter prečnika od 57mm.


Kada se korpe portafiltera od 58mm napune sa 16-19 gr kafe, daju sloj sabijene mlevene kafe debeo 1 cm, koji može podneti jaku distribuciju vode za kuvanje kroz sebe. Korpe portafiltera koje imaju prečnik 57mm, još uvek nisu loše, jer se ekstrakcija sastojaka kroz kafu još uvek može neometano odvijati.


Ukoliko pak ostanete na 16-19gr kafe, a radite sa korpom portafiltera od 53mm, u portafilteru će biti deblji sloj kafe i imaćete problem sa ekstrakcijom. Dakle, ukoliko uzimate portafilter manjeg prečnika, smanjite i količinu kafe makar na 10- 14 grama.

Dvostruki bojleri

Možda je pametnije odabrati aparate sa dvorstrukim bojlerima (rezervoarima za vodu), jer mašine sa jednim bojlerom koriste isti bojler za parnu cev i glavu kroz koju prolazi voda. To znači da, ako kuvate mleko na pari, moraćete da sačekate da mašina ponovo podigne pritisak pre nego što Vam napravi espreso. Kada se radi o aparatu sa dvostrukim bojlerom, cev za paru i glava imaju sopstvene, odvojene bojlere i rade nezavisno, čineći Vaš radni tok boljim, a piće konzistentnijim.


Ukoliko pijete dosta kapučina, na primer, i želite da u nekoliko minuta napravite više šoljica ovog mlečnog napitka, to neće biti moguće sa espreso aparatima koji imaju samo jedan bojler, jer ćete morati da čekate svaki put između pravljenja espresa i kuvanja mleka. Problem je u tome što se mleko kuva na višoj temperaturi nego što se voda za eskstrakciju zagreva, te je razlika u temperaturi razlog za čekanje između ova dva zagrevanja.


Jedina mana kod espresso aparata sa dvostrukim bojlerom jeste što su skuplji.

Kvalitetan mlin

Mlin je jedna od najvažnijih stavki prilikom kupovine visokokvalitetnog espreso aparata. Potpuno automatizovani espresso aparati sadrže u sebi i mlin koji melje kafu, što omogućava znatno bržu proizvodnju espresa.
Mlin treba da bude visokog kvaliteta, a sečiva se moraju redovno menjati. Ukoliko se oštrice otupe, posledica u kvalitetu kafe biće izgoreli talog kafe, koji će u krajnjem rezultatu promeniti espresu ukus (biće preprženiji, kiseliji, jači). Najbolji rezultati se postižu ukoliko se kafa samelje neposredno pre upotrebe. Ukoliko se samo jednom dobro samelje, pri sabijanju stvara kompaktniju površinu.


Važno je naglasiti da, iako ovo predstavlja brže rešenje, kontrola nad kvalitetom espresa opada, ali ima i prednosti, poput sveže samlevene kafe. Takođe, imajte u vidu da je bolje kupovati manje količine kafe, jer ćete često dokupljivati i time omogućiti da Vam zrna kafe koja koristite budu iole sveža. Osim toga, treba obratiti pažnju i na to koliko su zrna kafe pečena, jer je poznato da se kod svetlije pržene kafe teže odvija proces esktrakcije, dok je kod kafe koja je tamnije pržena, proces ekstrakcije lakši, odnosno i Vaš espreso će biti ukusniji. Još ako kafa bude grublje samlevena, na korak ste do savršenog espresa!

Mogućnost priključka na vodovod

Odlično pitanje za prodavca Vašeg espreso aparata koje bi obavezno trebalo da postavite, jeste: Da li se aparat za espreso može priključiti na vodovod?


Iako većina ovih uređaja ima rezervoar za vodu, nemaju baš svi i mogućnost priključka na vodovodnu liniju. Ova opcija je veoma značajna ako ste zaljubljenik u espreso koji često priprema sebi i drugima napitke, te Vam je potrebno dosta tekućine. Takođe, pre kupovine je važno razmotriti ovu stavku, jer je moguće dodatno izdvajanje novca i pronalazak vodoinstalatera, kako bi se Vaš aparat priključio na vodovod.

Sistem za filtriranje vode

Retko ko živi u gradu koji je snabdeven idealnom vodom za neometan rad espreso uređaja. Malo je poznato da mora postojati pravi balans između tvrde i meke vode, sa dovoljno minerala za kuvanje kafe i savršenim nivoom pH.


Kada se radi o ovome, poželjno je da pH vrednost vode bude između 7 i 8,5. Zbog toga je izuzetno važno da kroz svoj aparat za espreso puštate samo prečišćenu vodu, odnosno, da već pri odabiru espreso aparata odaberete model koji ima već ugrađen sistem za filtriranje vode.

Pritisak pumpe

Još jedna od značajnih stavki pri kupovini espreso aparata, jeste na koliko bara radi pumpa ugrađena u espreso aparat. Ovo je važno, jer kvalitet napitka zavisi od toga kojim pritiskom voda deluje na kafu u portafilteru, tj. što je pritisak jači, to će se iz kafe bolje izdvojiti ukusi i ostala svojstva.


Važno je znati da uglavnom svaki aparat ima elektro-mehaničku pumpu, što garantuje usporuku oko idealnih 9 bara pritiska. Na svetu postoji samo nekoliko proizvođača ovih vibracionih pumpi (Ukla je jedna od najčešćih proizvođača), a sve pumpe su dizajnirane da ispuštaju 15-20 bara pri maksimalnom pritisku, jer imaju nepovratne ventile za ograničavanje pritiska za kuvanje na oko 9 bara.


Zbog toga se ne treba previše obazirati na reklamne slogane, poput. “Pritisak od 18 bara!” ili “Pritisak od 16 bara!”, jer su to zapravo nerealne cifre, ili pak predstavljaju maksimalni pritisak koji pumpa može dostići.
Štaviše, ukoliko budete pravili espreso na više od 9 bara, postoji mogućnost da, osim što ćete esktrahovati veći spektar ukusa, u isto vreme dobijete i previše gust espreso ili sa preprženim ukusom.

Za bolji pregled informacija po barima pogledajte Tabelu o opsegu pritiska prilikom kuvanja:

Izvor: Cosmiccupcoffee.com

Digitalna kontrola temperature vode (PID)

PID kontrolori (Proportional, Integral, Derivative Controllers) imaju finkciju održavanja konstantne toplote i pritiska vode u uređaju.

Nekada su samo izuzetno skupi primerci espreso aparat imali ovu mogućnost, sve dok 2011. godine, svetski poznat proizvođač, Breville, nije počeo da ih ugrađuje u sve svoje modele, što su počeli da kopiraju i drugi. Tako se sada PID kontrolori mogu pronaći u svim, čak i najjeftinijim, primercima.


Espreso aparati koji imaju ugrađene digitalne kontrolore temperature (PID kontrolore) održavaju stalnu temperaturu vode, ne dozvoljavajući joj da varira iznad ili ispod zadate temperature. Idealna temperatura je između 95-97 stepeni Celzijusovih, a još bolje ako postoji mogućnost prilagođavanja u odnosu na lične preferencije i kafu koju koristite.

Trosmerno smanjenje pritiska u portafilteru

U mnogim skupljim espresso aparatima, mogu se naći elektromehanički aparati koji automatski otvaraju ventil posle napravljene šoljice espresa, kako bi se smanjio zaostali pritisak u portafilteru i filter korpi. Bez ovog dodatka, zaostali pritisak ostaje i potrebno je izvesno vreme da nestane, a ukoliko aparat nema ovaj dodatak, te pokušate da uklonite portafilter neposredno nakon pripreme espresa, to će rezultirati prskanjem vrućih ostataka od kafe po Vašoj radnoj površini, espresso aparatu i Vama. Zbog toga je ovo važan dodatak Vašem espreso aparatu.

Budžet

Iako važi zlatno pravilo da sa espreso uređajima zaista dobijate ono što plaćate, ipak su mogući dodatni troškovi koji mogu dostići i visoke cifre. Troškovi se mogu smanjiti ukoliko se odabere adekvatan model. Dodatni troškovi na koje možete računati su novčani izdaci za mlin, posude za kuvanje mleka i pravljenje pene, alati za disperziju, sabijači za kafe i drugo.

Vreme za pripremu savršenog espresso napitka

Vreme koje je potrebno da Vaš aparat za espresso napravi napitak jedan je od važnih parametara pri kupovini. Obavezno uzmite u obzir količinu vremena i truda koje želite da uložite pri izradi Vašeg omiljenog pića.

Ukoliko se odlučite za aparat sa jednim bojlerom za vodu, biće potrebno više utrošenog vremena po šoljici kafe, jer aparatu treba vremena da sustigne nakon povlačenja ili parenja mleka. Znači, opet je uređaj sa dvostrukim kotlom najbolje rešenje!

Materijali korišćeni za izradu espreso aparata

Možda Vam pri odabiru aparata za espresso neće odmah pasti na pamet ova stavka, ali iskusni baristi i ljubitelji kafe znaju da je od velike važnosti i koji su materijali korišćeni za izradu espreso aparata. Iskustvo pokazuje da uređaji koji imaju stroj (srž uređaja kroz koji prolazi voda) izrađen od hroma ili mesinga, imaju znatno duži vek trajanja.


Ova dva metala su jako izdržljiva, podnose visoke temperature, ne mogu se tako lako oštetiti i garantuju dugoročno korišćenje.

Održavanje

Jedna od nimalo manje važnih stavki jeste i održavanje i čišćenje aparata. Čišćenje, povratno ispiranje, uklanjanje kamenca i još par manjih stvari koje ćete morati da uradite da biste na najbolji način održavali svoj espreso aparat , biće deo Vaše svakodnevne rutine, te je važno da pri kupovini posebno obratite pažnju na to kako se održava espresso aparat, ali i na vremenski okvir koji Vam je potreban da ga očistite.


Konačno, kakvog kvaliteta će jedan espreso biti, u velikoj meri zavisi i od rutinskog održavanja samog aparata. Kako bi se dobili najbolji rezultati, aparat i mlin treba redovno čistiti da bi se sprečilo nakupljanje ustajalog taloga koji bi kontaminirao svežu kafu i znatno joj smanjio kvalitet.

Između ekološke svesti i manjih troškova – uživajte u savršenom espresu!

U zapadnom svetu, a sve više i kod nas, postavlja se pitanje koliko zapravo trošimo novca na kafu i da li ona sve više postaje luksuz.


Za dobru šoljicu kafe, ponekad je potrebno dati i do 5 evra, a na dnevnom nivou to može biti priličan izdatak za ljubitelje ovog crnog napitka!


Iz tog razloga korišćenje kućnog espresso aparata je znatno jeftinija investicija od kupovine kafe u kafićima. Osim toga, važan trenutak u samostalnoj pripremi kafe jeste i mogućnost da direktno utičete na kvalitet napitka i stroži nadzor samog procesa, jer samostalno rukujete uređajem.


Naravno, postoji i ekološki momenat cele priče, jer se kućnom pripremom kafe značajno smanjuje potrošnja čaša za nošenje kafe koje su trenutno jedan od najvećih zagađivača u svetu. Nekim čašicama od kafe je potrebno na hiljade godina da se u zemlji razgrade.

Dakle, osim zagarantovane uštede, uticaćete i na ekološku svest o zagađenju životne sredine, a ujedno i uživati u idealnom espresu!

Izdvajamo najbolje modele aparata za espresso kafu u 2024.

Sencor Aparat za espresso SES4010SS

Neka vaše jutro započne vrhunskim doživljajem uz Sencor elegantni aparat za espresso. Sistem zagrevanja sa bojlerom osigurava savršenu temperaturu, dok kućište od nerđajućeg čelika doprinosi sofisticiranom izgledu. Sa funkcijom dodavanja vode pre kuvanja i cevčicom za penu koja se okreće, svaki napitak postaje pravo umetničko delo. Filter od nerđajućeg čelika prilagođen je za 1 i 2 šolje, omogućavajući vam prilagođavanje doživljaja prema sopstvenim željama.

Izbirate li između pare i vrele vode, odlučujete o svakom detalju. Metalna ploča za grejanje šoljica dodatno podiže doživljaj, a kolektor za kafu se lako skida za brzo i jednostavno čišćenje. Veliki rezervoar od 1,5 l, sa indikatorom zapremine vode, obezbeđuje neprekidan tok savršeno pripremljene kafe. Dodaci poput držača za filter, lopatice za merenje i dva filtera (za 1 i 2 šoljice) čine ovaj aparat potpunim. Sa prekidačem On/Off i svetlosnim indikatorom, uz držače protiv klizanja, ovaj aparat objedinjuje stil, funkcionalnost i praktičnost.

Cena: 13.800 RSD

Više detalja o kupovini Sencor aparata možete naći na sledećem linku: Sencor SES4010SS

Clatronic Aparat za espresso ES3643


Sa elegantnom prednjom stranom od nerđajućeg čelika, prilagodljivim okretnim raspršivačem za penu od mleka i mogućnošću zagrevanja šoljica, ova napredna jedinica podiže nivo vašeg iskustva sa svakim pripremljenim napitkom.

Precizno podesite količinu pare putem kapice za raspršivač i iskusite snagu 15 bara u pritisku pumpe, obezbeđujući bogat ukus svakog gutljaja. S transparentnim rezervoarom za vodu od 1,6 litara, odvojivim odeljkom za odlaganje šoljica i automatskim isključivanjem, ovaj aparat kombinuje visoku efikasnost sa sofisticiranim dizajnom.

Uz dodatke poput 2 držača filtera, kašičice za kafu i pritiskivača kafe, ovaj aparat ne samo da pruža vrhunsko iskustvo, već i dodatnu funkcionalnost za svakodnevnu upotrebu.

Cena: 15.399 RSD

Više detalja o kupovini Clatronic aparata možete naći na sledećem linku: Clatronic ES3643 

Catler Aparat za espresso kafu 4u1 ES 700 Porto BG


Catler Aparat za kafu 4u1 je vrhunski aparat koji spaja eleganciju i funkcionalnost. Sa snažnom pumpom od 15 bara i prostranim rezervoarom za vodu od 0,8 litara, ovaj aparat pruža nezaboravno iskustvo pripreme espresso kafe.

Podržava tri veličine pregrade za kapsule Nespresso, Tchibo, Nescafe Dolce Gusto kapsule i čak mlevenu kafu.

Podesiva količina kafe omogućava vam prilagođavanje ukusa prema vašim željama. Brzo zagrevanje za samo 30 sekundi čini jutarnju rutinu efikasnom i prijatnom. Elegantan dizajn u kombinaciji s nijansama sive i crne boje čini ovaj aparat vizuelno privlačnim u svakoj kuhinji. Catler Aparat za kafu 4u1 ES 700 Porto BG je esencija vrhunskog kafe doživljaja kod kuće.

Cena: 25.999 RSD

Više detalja o kupovini Clatronic aparata možete naći na sledećem linku: Catler Aparat za espresso kafu 4u1

DeLonghi Espresso aparat EC685.BK


Savremeni espresso aparat sa držačem filtera stvoren je za prave ljubitelje kafe. Snažan motor od 1450 W i pritisak pumpe od 15 bara omogućavaju vam da pripremite savršen espresso svaki put. Kapacitet posude od 1.1 l omogućava višestruke užitke, dok se parna mlaznica pobrinula za doživljaj kremaste teksture.

Elegantan crni dizajn, dimenzije 305 x 330 x 149 mm i težina od 4.2 kg čine ga nezaobilaznim aparatom u vašoj kuhinji.

Sistem: Bez kapsule

Cena: 29.990 RSD

Više detalja o kupovini DeLonghi aparata možete naći na sledećem linku: DeLonghi Espresso aparat EC685.BK 

Sencor Aparat za espresso SES9010CH

Sencor aparat za kafu SES 9010CH donosi vrhunsko iskustvo u svet espresso i cappuccino kafe. Sa sofisticiranim LED panelom i tasterima osetljivim na dodir, upravljanje je jednostavno i elegantno.

Njegova kompaktna veličina, širine 180 mm, savršeno se uklapa u svaki prostor, čineći ga pravim estetskim dodatkom. Sa moćnim pritiskom pumpe od 19 bara, obezbeđuje izuzetno bogatstvo arome kafe.

Tritan kontejner za mleko donosi dugotrajnu izdržljivost i jednostavno održavanje. Brza priprema kafe za samo 42 sekunde, mlin od nerđajućeg čelika sa 5 nivoa mlevenja, i funkcija memorije za veličinu šoljice pružaju personalizovano iskustvo.

Osvetljenje čaše doprinosi estetici, a intuitivna signalizacija olakšava korišćenje. Sve ove napredne funkcije upakovane su u elegantan srebrni dizajn, čineći ovaj aparat savršenim izborom za istinske ljubitelje kvalitetne kafe.

Cena: 43.068 RSD

Više detalja o kupovini DeLonghi aparata možete naći na sledećem linku: 
Sencor Aparat za espresso SES9010CH 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar