Biljke prečišćivači vazduha

Život u energetski efikasnoj, modernoj zgradi može imati neželjene efekte. Jedan od ovih neželjenih efekata je manji protok vazduha. Nedostatak protoka vazduha omogućava da se zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru nakuplja i izaziva zdravstvene probleme poput astme ili sindroma bolesne zgrade.

Ustvari, moderni nameštaj, sintetički građevinski materijali, pa čak i vaš vlastiti tepih mogu sadržavati više hemikalija nego što se očekivalo. Te hemikalije mogu da čine i do 90 procenata zagađenja vazduha u zatvorenom.

Biljke kao spas od zagađenja vazduha

NASA je 1989. Godine izvela studiju o prečišćavanju vazduha i otkrila da sobne biljke mogu da apsorbuju štetne toksine iz vazduha, posebno u zatvorenim prostorima sa malim protokom vazduha.

Ova studija je osnova za novije studije o sobnim biljkama i njihovim mogućnostima čišćenja vazduha. Iako biljke nemaju toliku snagu kao pročišćivači vazduha, one su prirodnije, isplativije i terapeutske.

Biljke su takođe poznate po tome što:

 • utiču na povećanje raspoloženja i produktivnost
 • pojačavaju koncentraciju i pamćenje
 • smanjiti stres i umor
 • NASA preporučuje dve ili tri biljke u saksijama od 8 do 10 inča na svakih 30 kvadratnih metara. Neke biljke bolje uklanjaju određene hemikalije od drugih. Hemikalije za domaćinstvo potiču od predmeta i materijala kao što su:
  • tepisi
  • lepkovi
  • peći
  • rešenja za čišćenje
  • sintetički materijali poput plastike, vlakana i gume

Najbolja opcija je ako u sobu ubacite različite vrste biljaka.

Pitanja o bezbednosti pre nego što kupite biljku

Možda ćete želeti da preispitate odluku o nabavci biljaka za prečišćavanje vazduha ako imate kućne ljubimce kao što su mačke i psi. Mnoge od ovih biljaka mogu biti toksične za njih. Pitajte osoblje u lokalnoj cvećari o opcijama bezbednim za kućne ljubimce i alergije. Takođe možete potražiti koje su biljke toksične za životinje na stranici ASPCA toksične i netoksične biljke.

Povećanje broja biljaka u prostoru takođe može uticati na vlažnost i pospešiti razvoj plesni. To možete sprečiti tako što ćete pustiti da se voda odvodi u posudu ili pleh, redovno uklanjajući višak vode i koristeći sadilice za navodnjavanje. Pokrivanje vrha tla španskom mahovinom ili akvarijumskim šljunkom takođe uklanja plesan.

Biljke o kojima je lako brinuti

Za ljude koji žele prvo da isprobaju zeleni palac, ove biljke mogu biti za vas. Iako im nije potrebna svakodnevna nega, većina njih će bolje napredovati ako se pođubre jednom mesečno.

Zeleni ljiljan, Pauk biljka ili Klorofit (Chlorophitum comosum)

Idealan izbor ako ste početnik u svetu biljaka,. Zeleni ljiljan brzo raste i sjajno izgleda u visećim korpama, posebno u vašem radnom prostoru. Ponekad daju i ljupke bele cvetove.

Pauk biljka imaa više od 200 vrsta i mnoge od njih mogu da prežive iako ih malo zapostavimo.

Nega biljaka: Zalivajte dva do tri puta nedeljno.

Eliminiše: formaldehid, ksilen

Dracene (Dracaenas)

Dracene su san za svakog početnika. Ova velika grupa sobnih biljaka dolazi u svim oblicima, veličinama i bojama. Izaberite između visoke biljke kukuruza koja ima zanimljive oznake ili biljke duge koja dolazi u svetlo ljubičastoj boji.

Nega biljaka: Održavajte zemljište vlažno, ali ne mnogo raskvašeno, jer je previše vode poljubac smrti za ovu biljku.

Otrovno za životinje: Vaša mačka ili pas mogu povraćati, lučiti više pljuvačke ili imati proširene zenice ako jedu Dracene.

Eliminiše: formaldehid, ksilen, toluen, benzen, trihloretilen

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum)

Zovu je još “djavolji bršljan” ili “biljka novca”, jer se smatra da donosi sreću, ali Epipremnum aureum je danas najpoznatiji po svojoj sposobnosti da prečišćava vazduh. Ona uklanja mnoge štetne hemikalije, pa čak i formaldehid iz vazduha. Epipremnum aureum ili “zlatna puzavica” jedna je od biljaka koje su postale popularne pre svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uslove. Međutim, u poslednje vreme sve više dolaze do izražaja blagotvorno dejstvo ove biljke na zdravlje ljudi i “detoksikaciju” zgrada.

Nega biljaka: Zalivati kada je zemljište suvo. Vitice možete obrezati kada biljka postane prevelika.

Otrovno za životinje: Držite ovu biljku van domašaja mačaka i pasa.

Eliminiše: formaldehid, ksilen, toluen, benzen, ugljen monoksid i još mnogo toga

Palma Areca (Chrisalidocarpus lutescens)

Ovu malu biljku sa Madagaskara lakše je uzgajati na otvorenom. Ali ako imate prostor sa svetlom filtriranom svetlošću, njegovi graciozno zaobljeni listovi učiniće lep dodatak sobi.

Netoksični: Ove visoke biljke i njihovi listovi nisu toksični za mačke i pse.

Eliminates: benzene, carbon monoxide, formaldehyde, trichloroethylene, xylene, and more

Hrizanteme (Chrisanthemum morifolium)

Hrizanteme su najviše rangirane kao prečišćivači vazduha. Efikasne su u uklanjaju uobičajenih toksina kao i amonijak.

Sobne biljke apsorbuju zagađivače vazduha i poboljšavaju kvalitet vazduha u zatvorenim prostorijama, ali imaju i druga ljekovita svojstva. Protiv migrene ili alergijskog napada odlični su ljiljani, dok se hrizantema pokazala kao najučinkovitija u uklanjanju zagađivača vazduha.

Briga o biljkama: Proverite vlažnost tla svakog drugog dana i održavajte ga vlažnim.

Otrovno za životinje: iako ima prijateljsko ime, one su toksične i za mačke i za pse.

Eliminiše: formaldehid, ksilen, benzen, amonijak

Biljke kojima je potrebno dodatne nege

Ove biljke za pročišćavanje vazduha idealne su za ljude koji žele da provode više vremena sa svojom biljkom. Svaku od njih potrebno je đubriti jednom mesečno, kao i dodatna nega poput prskanja ili presadjivanja.

Bambus palma (Chamaedorea seifrizii)

Bambus palma (Šamadora) je čvrsta biljka poznata po svojoj laganoj eleganciji i visini. Voli jaku, ali ne direktnu sunčevu svetlost. Isparava određenu zdravu dozu vlage u vazduhu, što je čini dobrodošlom u suvom zimskom mesecu.

Nega biljaka: Održavajte tlo vlažno. Postavite bambus palmu tamo gde vazduh slobodno cirkuliše i povremeno je naprskajte kako biste sprečili pojavu grinja.

Netoksičan: Bambus palma je sigurna za kuće koje imaju kućne ljubimce.

Eliminiše: formaldehid, benzen, ugljen monoksid, ksilen, hloroform i još mnogo toga

Engleski Bršljan (Hedera helik)

Ova zimzelena biljka dobro je prilagođena uslovima u zatvorenom. Različite sorte preferiraju različite svetlosne prostore, od svetle, indirektne svetlosti do slabog osvetljenja.

Briga o biljkama: Obilno zalivajte tokom rasta, ali ne prelivajte zimi.

Otrovno za životinje i ljude: Iako engleski bršljan uspeva gotovo bilo gde, poznato je da uzrokuje probleme psima, domaćim životinjama i ljudima kada se jedu. Hemikalije u soku takođe mogu izazvati teški kontaktni dermatitis kod ljudi, posebno onih sa osetljivom kožom.

Eliminiše: benzen, ugljen monoksid, formaldehid, trihloretilen i još mnogo toga

Fikus Gumijevac (Ficus elastične)

Fikus Gumijevac je zimzeleno drveće iz Indije. Njihovi koreni rastu prema gore i često se prepliću oko debla biljke, formirajući zanimljive oblike. Ove biljke vole povremeno svetlo, filtrirano svetlo i malo pažnje.

Nega biljaka: Zalivajte umereno kako bi zemlja bila vlažna, naročito zimi. Obrežite lišće i obrišite ih kako bi izgledali lepo.

Otrovno za životinje: Biljke Fikus Gumijevac su toksične za mačke i pse.

Eliminiše: ugljen monoksid, formaldehid, trihloretilen i još mnogo toga

Kineski zimzelen, Aglaonema (Aglaonema)

Aglaonema, što u prevodu znači svetleća nit, je sobna biljka velikih zeleno-srebrnih listova koja nije mnogo zahtevna za gajenje. Ove zimzelene dugogodišnje biljke su poreklom iz tropskih šuma u ​​Aziji. Osim što izgledaju šareno i živopisno, ove lepe biljke mogu ukloniti mnoge uobičajene toksine. Ali briga o ovim biljkama može zahtevati dodatnu pažnju.

Briga o biljkama: Zalivajte umereno i pustite da se kompost skoro isuši pre zalivanja. Kineske zimzelene biljke vole visoku vlažnost, malo redovnog prskanja i stavljaju se presađivanja svakih nekoliko godina.

Otrovno za životinje: Kineske zimzelene biljke su toksične za pse.

Eliminiše: benzen, ugljen monoksid, formaldehid, trihloretilen i još mnogo toga

Spatifilum(Spathiphillum)

Osamdesetih godina prošlog veka NASA i ALCA otkrili su da je Spatifilum (poznat i po nazivu mirni ljiljan) jedna od tri glavne biljke za uklanjanje uobičajenih toksina iz domaćinstva, čak i amonijaka.

Nega biljaka: Održavajte zemlju blago vlažnom. Mirni ljiljani uspevaju u većini uslova osvetljenja, ali premalo svetlosti može sprečiti cvetanje.

Otrovno za životinje i ljude: uprkos svom smirujućem imenu, ova lepa biljka je toksična za mačke, pse i decu. Najbolje je držati je kao ukrasnu biljku jer kod odraslih može izazvati sagorevanje, otok i iritaciju kože.

Eliminiše: formaldehid, benzen, trihloretilen, ksilen, amonijak i još mnogo toga

Više načina za pročišćavanje vazduha u vašem domu

Pored sobnih biljaka, postoje i drugi načini na koje možete pročistiti vazduh u svom domu:

 • Održavajte podove čistim usisavanjem i brisanjem.
 • Izbegavajte sintetička sredstva za čišćenje ili osveživače vazduha.
 • Smanjite vlažnost vazduha.
 • Povećati ventilaciju.
 • Neke studije su takođe koristile prečišćivač vazduha u kombinaciji sa biljkama . Dakle, ako ste novi u sadnji ili nemate dovoljno mesta, kupovina prečiščivača vazduha jedan je jednostavan korak za pročišćavanje vazduha.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar