Koja je najskuplja kafa na svetu? Sve što treba da znate u 2024.

Da li znate da se tokom samo jednog dana popije 2.25 milijardi šoljica kafe na svetu? 

Uživanje u čarima ovog magičnog napitka usko je povezano sa ličnim ritualima opuštanja, pa i ne čudi što je kafa jedan od najviše konzumiranih napitaka na svetu! 

Ipak, postoje i kafe koje nisu toliko ni dostupne, ni jeftine, te ne predstavljaju izbor za svačiji džep! 

Zbog toga započinjemo priču o najskupljoj kafi na svetu, koju sebi možete priuštiti samo na odabranim mestima ove planete! 

Izvor: Unsplash.com

Čuvena Kopi Luwak kafa – sinonim za bizarnost ili savršen užitak?

Sigurni smo da od 30 milijardi dolara, koliko je “teška” svetska industrija kafe, dobar deo odlazi na čuvenu Kopi Luwak kafu!

Ova specijalna vrsta crnog zadovoljstva već decenijama drži mesto br. 1 na listi najskupljih kafa na svetu!

Verovatno kada čujete da je neka kafa najskuplja, pomislite odmah da mora imati izuzetno specifičan miris, ukus i teksturu. Ipak, ova kafa je pre svega toliko skupa zbog načina proizvodnje.

Ukoliko Vam odmah na pamet pada ručno ubrana kafa, iznenadićete se da najskuplja kafa na svetu nije skupa samo zbog ručne obrade, već njenoj ceni značajno doprinosi način same proizvodnje.

Kopi Luwak kafu proizvodi vrsta životinjica-torbara, azijska cibetka palmašica, po kojoj je ova vrsta kafe i dobila naziv (na Indoneziji se azijska cibetka naziva “luwak”, a naziv za kafu na lokalnom jeziku je “kopi”).

Izvor: Kafemati.com

Bizarni način proizvodnje Kopi Luwak kafe!

U istočnom pojasu kafe žive azijske ili indonežanske cibetke (lat. “Paradoxurus hermaphrodites”), životinje koje podsećaju na prosečnu mačku, a koje se hrane crvenim bobicama sa stabljika arabika kafe. Svaka bobica sadrži po dva zrna kafe, a cibetke oglođu sočni omotač bobice koji im zapravo služi za ishranu kada se osećaju loše, pa progutaju cela crna kafe. Da su cibetke imale naviku da sažvaću i zrna, verovatno nikada ne bismo imali na raspolaganju najskuplju kafu na svetu!

Srećom, one gutaju cela zrna koja dospevaju u njihov digestivni trakt i zbog želudačnih i crevnih enzima tokom procesa varenja, prolaze kroz specifičan proces fermentacije.

Prolazeći kroz digestivni trakt i izlazeći vani sa ostalim izmetom, završava se prvi deo procesa u proizvodnji Kopi Luwak kafe.

Izvor: Magazin.novosti.rs

Važno je znati da visokoj ceni ove kafe doprinosi i činjenica da cibetke biraju samo najkvalitetnije bobice i da se ne hrane onima koje su na bilo koji način lošije (oštećene, nedozrele, natrule itd.)

Posle procesa fermentacije i izbacivanja izmeta sa zrnima kafe dolazi na red sledeća faza obrade. Tada iskusni sakupljači prikupljaju izmet cibetki i pažljivo odvajaju cela zrna kafe koja se zatim peru i dezinfikuju.

Zatim se prelazi na postepeno i lagano sušenje na suncu, te na prženje kako bi se oslobodio specifični miris kafe i finiširao proces proizvodnje. Interesantno je da kilogram kafe zahteva prženje u glinenim posudama oko 45 minuta!

Ukoliko smo vas zainteresovali za priču o Kopi Luwak kafi, iskusite virtuelnu posetu plantaži kafe na Baliju (VIDEO)!

Kako je otkrivena Kopi Luwak kafa?

Priča o nastanku Kopi Luwak kafe seže u vekove španskih, engleskih, portugalijski i holanskih kolonija koje su stizale do Azije. Tako su indonežanske plantaže obrađivali slabo plaćeni lokalni farmeri koji nisu smeli da je beru za sebe, niti su imali novca daje kupe! Kada su shvatili da i cibetke jedu ovu biljku i da semena izbacuju izmetom, nekoliko hrabrijih farmera je sakupilo izmet, očistivši zrna kafe. Isprživši ih, osetili su opojni miris i ukus koji su bili veoma drugačiji od bilo čega drugog, da je to piće postalo jedno od omiljenih među farmerima, ali i vlasnicima plantaža.

Komercijalna proizvodnja Kopi Luwak kafe započela je u XIX veku i do danas traje… – navodi National Geographic.

Kakvog je ukusa Kopi Luwak kafa?

Da bi se dobio jedinstveni ukus Kopi Luwak kafe, potrebne su 2 stvari: da cibetka pažljivo prikupi najkvalitetnije bobice i da se proces varenja odigra u njenom stomaku.

Sam proces varenja doprinosi upijanju kiselina i enzima iz creva, te ova kafa dobija potpuno drugačiji ukus od bilo koje na ovom svetu.

Tako se smanjuje kiselost i gorčina zrna, a pojačavaju čokoladne note.

Poznavaoci ove kafe tvrde da se smanjuje i opor ukus u ustima nakon konzumacije, te da ista sadrži minimalne količine šećera.

Kasnijim prženjem, izdvajaju se i ukusi lešnika i tropskog voća, koji su fino izdefinisani.

Zbog ovih karakteristika, Kopi Luwak je kafa sa jednim od najbogatijih i najluksuznijih ukusa.

Ima li Kopi Luwak konkurenciju na svetskom tržištu kafe?

Sigurno mislite da ne postoji konkurencija ovoj specijalnoj i retkoj vrsti kafe.

Ipak, još dalje u pronalaženju ekskluzivnijih rešenja otišao je kanadski preduzetnik Blejk Dinkin, osnivač kompanije Black Ivory Coffee, koja sada prodaje istoimenu, svetski poznatu kafu.

Navedeni preduzetnik je na Tajlandu stvorio potpuno ekonomski održivu farmu slonova koji se koriste u svrhe proizvodnje ove neobične vrste kafe.

Naime, uspeo je da sačuva određeni broj slonova od lovokradica, da ih izbavi iz zatočeništva, a zatim da ih održi na svojoj farmi, gde im je omogućena medicinska nega, hrana, voda i sasvim pristojni uslovi za život.

Zatim je, uz hranu koja im je omogućena, počeo u nekom manjem procentu da im ubacuje i bobice arabika kafe, koje slonovi jedu. Potom iz njihovog izmeta prikuplja zrna kafe, pere ih, dezinfikuje i suši kako bi dobio jedinstvenu kafu Black Ivory brenda.

Varenje u digestivnom traktu slonova doprinosi robusnom ukusu zrna, a ubijanje kiseline i gorčine, daje kafi fini, kremasti ukus.

Prihodi od prodaje ove vrste kafe, pružaju dalju medicinsku zaštitu, hranu i ostale troškove oko slonova. Na taj način, svi ostaju zadovoljni u ovom procesu proizvodnje!

Da biste se bolje upoznali sa proizvodnjom Black Ivory kafe pogledajte sledeći VIDEO:

Između cibetki i slonova: Koja je kafa skuplja?

Kako smo već pomenuli, Kopi Luwak i Black Ivory kafe nameću se za mesto najskuplje kafe na svetu!

Iako je Kopi Luwak decenijama unazad bila najskuplja, kafa Black Ivory ozbiljna joj je konkurencija.

Naime, cene ove dve kafe približne su i, u zavisnosti od delova sveta u kojima se prodaju, čine predmet ozbiljnih nametanja!

Tako se u Americi kilogram Kopi Luwak kafe može kupiti i za vrtoglavih 1.500 dolara, a cena jedne šoljice crnog zadovoljstva košta oko 75 dolara.

Black Ivory, kafa dobijena iz digestivnog trakta slonova, košta, opet u zavisnosti od dela sveta u kom se prodaje, i do 1.400 dolara, a šoljicu ovog zadovoljstva ljubitelji kafe mogu sebi priuštiti za u proseku 55 dolara.

Cena Kopi Luwak kafe je svakako visoka i zbog oskudne godinje proizvodnje koja ide do maksimalnih 450 kg, s obzirom na to da je za dobijanje 150 gr kafe potrebno pola kilograma izmeta azijske cibetke, kako se navodi na sajtu Espresso kafa.

Naravno, treba imati u vidu da su mesta na kojima možete popiti šoljicu prave Kopi Luwak ili Black Ivory kafe retka, te da vodite računa da ne budete žrtva prevare. Svakako treba obratiti pažnju da li se radi o nekim mestima koja su već proglašena kao ona koja služe autentičnu kafu.

Kako navode na sajtu Ekapija, potrebno je da Kopi Luwak kafa ima setrifikat od strane WSPA, RainForest Alliance, što znači da je potvrđeno da je kafa sakupljana od cibetki koje žive u divljini, odnosno da je ručno skladištena od strane lokalnih farmera.

Proizvodnja Kopi Luwak kafe pod budnim okom boraca za prava životinja!

Naličje priče o luksuznoj Kopi Luwak kafi iznelo je i ne tako lepe stvari o istoj.

Naime, aktivisti za prava životinja skrenuli su poslednjih godina pažnju javnosti na užasne uslove u kojima azijske cibetke žive.

Pre svega, hvatanje cibetki, njihovo držanje u nehumanim uslovima, poput malih kaveza, bez dovoljno vode i hrane, prava su tortura za ove dobre životinjice.

Osim toga, proizvođači Kopi Luwak kafe počeli su da hrane cibetke isključivo bobicama kafe, kako bi bili u stanju da isporuče što veće količine kafe, ne razmišljajući o tome da cibetke ne mogu jesti samo bobice, te da im je potrebna i druga vrsta hrane (voće i semenke). Održavanje pravilne ishrane od velikog je značaja i za kvalitet proizvedene kafe, koji je značajno opao kada se ima u vidu užasan položaj cibetki na ovim farmama.

Zbog svega ovoga, aktivisti za prava životinja bave se oslobađanjem cibetki sa ovih farmi, a samo u 2018. godini Wild Life Alliance oslobodila je preko 200 ovih slatkih životinjica.

Priča o Kopi Luwak kafi sigurno može imati bolji završetak, nego što su ugrožena prava azijskih cibetki. Zbog toga je najbolje da pristavite kaficu i zamišljate kako lagano gustirate ovo egzotično crno zadovoljstvo…

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar